Běžný účet platební bilance loni zaznamenal deficit téměř 114 miliard

Praha - Běžný účet platební bilance loni skončil schodkem 113,858 miliardy korun, rok předtím byl přitom deficit o více než 2,5 miliardy nižší, a to ve výši 111,277 miliardy. Ve čtvrtém čtvrtletí 2008 pak běžný účet vykázal schodek 58,176 miliardy korun. Platební bilance je souhrnem veškerých ekonomických transakcí domácí ekonomiky se zahraničím.

Přestože byl loni schodek v absolutním vyjádření vyšší, v poměru k HDP se výsledek zlepšil o jednu desetinu na 3,1 procenta, komentoval výsledek analytik ČSOB Petr Dufek. Ekonomická recese v Evropě sice v závěru roku srazila přebytek obchodní bilance, nicméně službám se i loni výrazně dařilo. Na jedné straně Češi více utratili za cesty do zahraničí, na straně druhé cizinci utratili méně v ČR. „Pro letošní rok předpokládáme, že schodek běžného účtu platební bilance jako odraz rovnováhy ekonomiky dále mírně poklesne,“ dodal.

Čistý příliv přímých investic do Česka v posledním loňském čtvrtletí byl 34,3 miliardy korun. Příliv přímých zahraničních investic do tuzemska dosáhl 43,4 miliardy korun a byl ovlivněn především předpokládaným reinvestovaným ziskem ve výši 31,2 miliardy korun. Investice do základního kapitálu přicházely zejména z Rakouska a Německa a čistý odliv úvěrů spojených s přímými investicemi v tuzemsku dosáhl 5,5 miliardy korun.

Obchodní bilance se zbožím skončila ve čtvrtém čtvrtletí deficitem 6,8 miliardy korun, což představuje meziroční zhoršení o 33,8 miliardy korun. Meziroční snížení vývozu bylo totiž vyšší v porovnání s poklesem dovozu.

Kapitálový účet ve čtvrtém čtvrtletí skončil přebytkem 9,4 miliardy korun. Na výsledek mělo vliv obchodování s emisními povolenkami a příjmy z rozpočtu Evropské unie.

Vydáno pod