Světovou ekonomiku čeká „Velká recese“

Dáresalám - Světová ekonomika letos neporoste, bude klesat. Mnohé ukazatele budou připomínat Velkou recesi ze 30. let minulého století. Oznámil to dnes Mezinárodní měnový fond a potvrdil tak stanovisko Světové banky, která rovněž počítá s pádem hrubého domácího produktu.


„Mezinárodní měnový fond očekává, že světový růst letos zpomalí pod nulu, pro většinu z nás to bude nejhorší výkon v našem životě,“ prohlásil šéf fondu Dominique Strauss-Kahn.

Fond přinutila k revizi výhledu zhoršující se situace v řadě zemí světa. Podle Strauss-Kahna pokračují světové finanční instituce v prodeji svých pozic, kolabuje také spotřebitelská důvěra a poptávka. To nedává světovému hospodářství mnoho příležitostí k růstu.

Afrika ještě poroste

Hospodářský růst prudce zpomalí i v Africe, přesto by ještě letos měla její ekonomika expandovat, a to zhruba tříprocentním tempem. Růst nejchudšího kontinentu ale bude ve srovnání s uplynulými pěti lety zhruba poloviční. Strauss-Kahn proto vyzval vyspělé státy, aby na Afriku nezapomínali ani v době krize.

„I když je krize pomalá v dosahování afrických břehů, všichni víme, že přijde a že bude vážná. Musíme zajistit, aby byl hlas chudých slyšet. Musíme zajistit, aby Afrika nebyla opomenuta,“ zdůraznil Strauss-Kahn.


Ještě v listopadu předpokládal Mezinárodní měnový fond, že světové hospodářství poroste 2,2procentním tempem. Pak ale začal své prognózy prudce zhoršovat. Svým dnešním prohlášením jen potvrdil názor Světové banky, která o prvním poklesu světové ekonomiky od druhé světové války informovala již včera.

Dominique Strauss-Kahn
Zdroj: ČT24