Koruna se dnes zhoupla pod 27 korun za euro

Praha - Koruna je v poslední době nestálá jak tažní ptáci. Chvílemi posiluje, hned na to zase oslabuje. Dnes se rozhodla pro první variantu a odpoledne prolomila dokonce hranici 27 korun za euro. Pak mírně oslabila ke 27,13 za euro a 21,27 za dolar. Koruna začala posilovat poté, co se objevily příznivé komentáře České národní banky k vývoji inflace. Na středoevropských trzích se podle odborníků navíc projevila globální ochota riskovat.

„Hladina 27 CZK/EUR dnes padla bez boje. Rozdíl mezi nejslabším a nejsilnějším kurzem tak dnes činil 59 haléřů,“ uvedl hlavní ekonom Next Finance Vladimír Pikora. Koruna tak byla jednu chvíli nejsilnější od poloviny ledna.

„To poslední prudké posilování koruny bylo spojeno s výrazným optimismem ve světě, který pomohl nejen koruně, ale i ostatním středoevropským měnám,“ dodává analytik společnosti Patria Tomáš Vlk. 

Měny středoevropského regionu, včetně české koruny, povzbudilo prohlášení maďarské centrální banky, která tvrdí, že je připravena zasáhnout, pokud bude forint dál oslabovat. Pomohl také Mezinárodní měnový fond, který chce poskytnout půjčku Rumunsku na překonání problémů souvisejících s hospodářskou a finanční krizí.

Posilování ale nebude podle odborníků dlouhodobé a koruna se na současných hodnotách moc dlouho neudrží. Ke stabilním měnám by se česká měna měla přiřadit až ve čtvrtém čtvrtletí tohoto roku.