Americké akcie vyskočily díky Citigroup, letos nejvíce

New York - Hlavní akciový index Dow Jones vyskočil o 5,8 procenta na 6926,49 bodu, když mu výrazně pomohla příznivá zpráva o ziscích jinak problémové bankovní skupiny Citigroup za leden a únor letošního roku. Akcie amerických korporací tak zažily nejlepší letošní den. Analytici jsou však názoru, že si akcie dnešní zisk dlouho neudrží.

Index technologického trhu Nasdaq Composite si připsal zisk ještě vyšší. Posílil o 7,07 procenta na 1358,28 bodu, když si připsal 89,64 bodu. Dow Jones index vyskočil o 379,44 bodu.

Generální ředitel Citigroup Vikram Pandit v interním firemním sdělení uvedl, že banka byla za leden a únor zisková. Předchozích pět čtvrtletí jí přitom vyneslo celkovou ztrátu 37,5 miliardy dolarů.

Panditova poznámka naznačila, že by Citigroup, která je, co se týče objemu aktiv, třetí největší bankou v USA, mohla výsledkem překvapit analytiky. Ti dosud předpokládali, že bankovní gigant bude ve ztrátě nejméně do září.

Akcie si dnešní zisk zřejmě neudrží

Její akcie dnes nakonec vyskočily o výrazných 38 procent. Nahoru šly díky tomu také akcie ostatních bank i celý trh. Rostoucí tituly ku klesajícím měly početní převahu více než patnáct ku jedné.

Mnoho analytiků je přesto opatrných a připomínají, že Wall Street od začátku úvěrové krize a recese vyspělých ekonomik už zažil mnoho takových skoků vzhůru. Nikdo z nich navíc nevěří, že si akcie dnešní zisk udrží.