Vlastníci českých firem se houfně stěhují do daňových rájů

Praha - Již 8990 českých firem vlastní subjekty, které sídlí v takzvaných daňových rájích. Představuje to takřka tři procenta všech firem, které působí v tuzemsku. Co je ale horší, zájem o daňové ráje prudce narůstá. Jen za loňský rok se do nich přesunulo 740 firem, což představuje nárůst o devět procent. Evropská unie chystá proti tomuto trendu, který se netýká pouze Česka, opatření.

Úprk českých firem a jejich vlastníků do daňově výhodnějších míst pokračuje i přesto, že množství peněz, které musí podniky v ČR odvádět státu, klesá. Je tedy zřejmé, že firmy nemotivují k odchodu jen daňové důvody. „Nejde jen o nižší daně, ale také o skrytí vlastnictví a tím i ochranu majetku, stejně jako přívětivější podnikatelské prostředí nebo možnost neposkytovat o svých firmách a financích prakticky žádné informace,“ říká Petra Štěpánová, analytička České kapitálové informační agentury, která odchod tuzemských firem do daňových rájů mapuje.

Nejoblíbenější daňové ráje:

  • Nizozemsko
  • Lucembursko
  • Kypr
  • Jersey
  • Kajmanské ostrovy
  • Panama
  • Seychely

Nárůst počtu firem, které si za své sídlo vybraly některý z daňových rájů, byl velký i přesto, že se jeho dynamiku pokusila přibrzdit finanční krize. „Podnikatelé zřejmě začali mít jiné starosti než optimalizovat daňovou zátěž,“ dodala k tomu Štěpánová. I tak jich ale loni zamířilo do daňového ráje poměrně dost.

Navíc jde podle všeho jen o špičku ledovce, protože Česká kapitálová informační agentura čerpá data pro své statistiky z veřejně dostupných zdrojů. Ty však nezahrnují firmy založené v daňových rájích pro účely fiktivního snižování daňového základu jiných, na první pohled nespřízněných firem.

Unie chce větší transparentnost

Ministerstvo financí upozornilo, že v rámci Evropské unie se připravují opatření týkající se daňových úniků spojených s daňovými ráji. „Zejména jde o prohloubení administrativní spolupráce mezi daňovými správami unie a dále postupné rozšíření spolupráce a posílení transparentnosti ve vztahu k třetím zemím vykazujícím znaky daňových rájů, které fungování jednotného evropského trhu velmi významně ovlivňují,“ upozornil mluvčí úřadu Ondřej Jakob.

Odhad objemu daní, o které Česko v souvislosti s daňovými ráji přichází, Ministerstvo financí nemá. Podle Jakoba je důvodem i problematické definování pojmu daňový ráj a operací, které mají za účel vyhnout se daňové povinnosti.