Prodej mobilů vyjma těch chytrých klesne

Helsinky - Pouze takzvané chytré mobilní telefony letos půjdou na odbyt lépe, o 28 procent. Celkový počet prodaných mobilů ale klesne zhruba o desetinu, protože se obchodníci snaží zbavit neprodaných zásob za hospodářské recese ve vyspělých ekonomikách. Nárůst prodeje telefonních přístrojů s operačním systémem, díky němuž pracují podobně jako osobní počítač, způsobí příliv nových modelů na trh a dotace od operátorů. Činit se bude hlavně Nokia či Samsung.

Agentury zabývající se výzkumem, jako jsou Gartner či Informa, předpokládají, že se chytrých mobilů letos prodá až o 35 procent více než v minulém roce. Odvolávají se přitom na příliv nových modelů na trh a dotace od operátorů, které mají především zvýšit tok dat jejich mobilními sítěmi. Ve čtvrtém čtvrtletí přitom růst trhu se smartphony zpomalil na 3,7 procenta. Způsobil to nedostatek nových atraktivních modelů a celkové oslabení ekonomiky.

Nokia vkládá operační systém i do levnějších přístrojů, vydělá na tom

Klíčovou roli v letošním zvýšení odbytu sehrají výrobci Nokia, Samsung Electronics a LG Electronics. Hlavním tahounem bude finská firma, která vkládá operační systém Symbian i do levnějších telefonů, dodává analytička agentury Gartner Carolina Milanesiová. Roli podle ní sehraje i výroba v Číně a telefony s operačním systémem Android.