Lichtenštejnsko a Andorra zruší bankovní tajemství

Vaduz/Madrid - Lichtenštejnsko a Andorra hodlají zmírnit přísná pravidla týkající se bankovního tajemství. Tamní vlády totiž nabízí zainteresovaným státům dohody o spolupráci při daňových podvodech a únicích. Oba státy tím usilují o to, aby byly vyškrtnuty z černé listiny daňových rájů. Na seznamu ještě figuruje další evropská země - Monako.

Andorrská vláda se podle svého dnešního prohlášení zavázala, že do listopadu schválí zákon, díky kterému by ostatní země po podpisu bilaterálních dohod měly přístup k informacím ohledně daní. Lichtenštejnsko dnes prohlásilo, že přistoupilo na standardy Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) ohledně transparentnosti a výměny informací týkajících se daňových záležitostí.

„Naše bankovní tajemství vždy sloužilo k zajištění oprávněné ochrany soukromí občanů,“ řekl lichtenštejnský premiér Otmara Haslera. „Nicméně chceme dát jasně najevo, že bankovní tajemství nesmí být v budoucnu zneužíváno pro daňové podvody,“ dodal.

Zejména Německo a Francie usilují o to, aby OECD proti daňovým rájům postupovala důrazněji a do londýnského summitu G20, který se koná počátkem dubna, přepracovala jejich seznam. Podle informací pařížského deníku La Tribune by to mohlo vést k tomu, že by se na předběžném seznamu daňových rájů mohly octnout země jako Rakousko, Švýcarsko nebo Lucembursko.