České pivo možná zůstane výhradně české

Praha - Ochrana tradičních místních specialit, jakými jsou v případě Česka třeba pohořelický kapr, žatecký chmel či české pivo, by mohla i nadále platit pro celý evropský trh. Unie sice ve své Zelené knize navrhla nově omezení výhradních práv na speciality jen na národní úroveň, nyní ale znovu uvažuje o změně. V Praze na konferenci o kvalitě potravin to oznámila eurokomisařka pro zemědělství a rozvoj venkova Mariann Fischer Boelová.

„Původně jsem si myslela, že by se to celé mělo zrušit, za poslední tři, čtyři roky bylo uděleno asi jen 20 registrací, ale ukázalo se, že některé země o tuto ochranu stále stojí. Budeme muset najít nějaký kompromis,“ prohlásila Fischer Boelová.

Tradiční zaručená specialita spolu s další známkou, chráněným zeměpisným označením, zajišťuje, že se výrobek částečně nebo zcela vyrábí v určité zeměpisné oblasti. Chráněné označení původu se týká potravin vyráběných v určité geografické oblasti za využití uznaného know-how. Evropská komise původně navrhovala zásadní omezení privilegií pro národní speciality. Nově by registrace platily jen na území konkrétního státu.

Petr Havel, zemědělský analytik:

„Každá takováto ochrana je určitým omezením podnikatelského prostředí a může se stát, že tento způsob ochrany se vyvine v jakousi obchodní válku.“

Pod tlakem některých států včetně Česka však komise přistoupila na diskusi, tradiční místní speciality zapadají do koncepce evropské politiky kvality. Fischer Boelová v rozhovoru pro ČT řekla, že evropští zemědělci nemohou konkurovat zemím s levnou pracovní silou či s mizivými standardy pro ochranu životního prostředí. Východiskem je podle ní právě produkce vysoce kvalitních potravin.

Česká republika je mezi novými členskými zeměmi přeborníkem v registraci tradičních výrobků. Z 28 žádostí jich Evropská komise uznala 17, zatímco například Polsko jich má jen sedm a Slovensko čtyři. O tom, jestli současný systém bude pokračovat, se v unii rozhodne v květnu.