Pomoc pro AIG končí i v evropských bankách

New York - Více než 90 miliard dolarů (1,8 bilionu korun), které získala jako pomoc od vlády, použila americká pojištovna American International Group k výplatám pro zahraniční i domácí banky. Část z těchto institucí již však získala vlastní státní pomoc. Mezi největší příjemce peněz od AIG se zařadily Goldman Sachs, Société Générale, Deutsche Bank, Barclays a Merrill Lynch. Očekává se spuštění další vlny kritiky za to, že peníze od daňových poplatníků putují do bank, které již obdržely vlastní záchrannou injekci.

AIG vyplatila finančním ústavům peníze na pokrytí jejich ztrát do hypotečních cenných papírů, ale také kvůli takzvaným kreditním swapům, což je finanční derivát ve formě pojištění určité pohledávky. Majitel pohledávky si koupí swap, který mu zaručí, že v případě poklesu hodnoty investice mu prodávající tohoto instrumentu tuto ztrátu dorovná.

Největším příjemcem peněz od americké pojišťovny je investiční banka Goldman Sachs, která obdržela 12,9 miliardy dolarů. Francouzská Société Générale získala 11,9 miliardy, Deutsche Bank 11,8 miliardy a Barclays 8,5 miliardy dolarů. Firmě Merrill Lynch vyplatila AIG 6,8 miliardy dolarů. Příjemci pomoci v objemu jedna až tři miliardy dolarů byly také Citigroup, UBS a Morgan Stanley. Z dalších evropských bank se na seznamu objevily Calyon, která je součástí Crédit Agricole, Rabobank, Royal Bank of Scotland, BNP Paribas, Banco Santander, Danske, HSBC a Dresdner Bank. Z amerických pak Wachovia, JPMorgan Chase a Bank of America.

V rámci programu garance investic získaly peníze také městské samosprávy v některých státech jako Kalifornie, Virginie a Havaj. Celkem jim zachraňovaný gigant vyplatil 12,1 miliardy dolarů.

Na své si přes problémy přijdou i manažeři

Zpráva přichází krátce poté, co pojišťovna pobouřila veřejnost oznámením, že vyplatí desítky milionů na odměnách pro její nejvyšší představitele. Generální ředitel AIG Edward Liddy má také tento týden vystoupit v Kongresu a mluvit o tom, jak firma utrácí peníze od daňových poplatníků.

V pojišťovacím kolosu vlastní nyní občané, kteří odvádí daň, podíl zhruba 80 procent. Od státu již na zabránění bankrotu, který by mohl způsobit obrovské škody bankám a spotřebitelům po celém světě, získala korporace kolem 170 miliard dolarů.

AIG na počátku měsíce uvedla, že utrpěla ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku ztrátu 61,7 miliardy dolarů. To je největší ztráta, jakou kdy americká firma zaznamenala.

Banka Société Générale
Zdroj: ČT24