Všechny sklárny skupiny Bohemia Crystalex jsou v konkurzu

Praha - Bohemia Crystalex Trading (BCT) je v konkurzu. Městský soud v Praze o tom dnes rozhodl na návrh majitelů společnosti a insolvenčního správce, podle kterého reorganizace sklářské společnosti nepřipadala v úvahu. Ze skupiny BCT, která byla do loňska největším českým výrobcem užitkového skla a zaměstnávala pět tisíc lidí, byla mateřská firma poslední, která ještě nebyla v konkurzu.

„Stejně jako v případě všech výrobních společností sklářské skupiny BCT bylo řešení úpadku mateřské Bohemia Crystalex Trading vyhlášením konkurzu očekávané. Jiná cesta v rámci možností insolvenčního zákona prakticky nebyla možná,“ komentoval rozhodnutí soudu mluvčí skupiny BCT Karel Samec.

Ještě v loňském roce byla skupina BCT největším českým výrobcem užitkového skla a zaměstnávala 5000 lidí. Mateřská společnost fungovala jako servisní a obchodní organizace pro čtyři dceřiné sklárny. Celá skupina je od loňského 22. září v insolvenčním řízení kvůli nedostatku provozního kapitálu.


Účetní hodnota BCT, která patřila k největším světovým výrobcům skla, se pohybuje kolem 1,2 miliardy korun. V insolvenčním řízení přihlásila své pohledávky téměř stovka věřitelů, především bank. Společnost dluží přes osm miliard korun.

Konkurz je jasným krokem ke změně majitele společnosti a jejích dceřiných firem. Největší naději na prodej má zatím sklárna v Novém Boru, o kterou projevilo zájem už deset investorů.

Dceřiné firmy Bohemia Crystalex Group:

Sklárny Bohemia (Poděbrady) - výrobce olovnatého křišťálu, pro který nemá potřebný odbyt, je v úpadku od 22.10.2008, výrobu přerušil 30.9.2008
Sklo Bohemia (Světlá nad Sázavou) - v úpadku od 14.10.2008, výroba přerušena 29.9.2008
Crystalex (Nový Bor) - od 20.1.2009 v úpadku, nevyrábí od 5.1.2009
Sklárny Kavalier (Sázava) - od 8.1.2009 v úpadku, ale jako jediné stále vyrábí

Kvůli insolvenci firem nedostali někteří skláři své mzdy za provedenou práci. Vláda uznala mezery v insolvenčním zákoně a schválila jeho novelu, která by podle ministra práce a sociálních věcí měla projít sněmovnou do konce dubna. Po vyhlášení insolvence by napříště zaměstnanci měli dostat ještě tři mzdy.

Jelikož by však pro české skláře ze zkrachovalých podniků bylo pozdě, vláda dnes oznámila, že jim stát věnuje nevratnou dotaci 30 milionů korun, kterou mezi zaměstnance rozdělí odbory.

Produkty Bohemia Crystalex Trading
Zdroj: ČT24