Italská vláda se dohodla na opatřeních pro boj s krizí

Řím - Italská vláda se během mimořádné schůze ve středu večer dohodla na opatřeních pro boj s krizí. Podle agentury AP se týkají především záměrů rozprodat státem vlastněné nemovitosti, podpořit investice do infrastruktury nebo liberalizovat pracovní trh. Kabinet se údajně rozhodl tyto návrhy připravit v podobě novely k legislativě o rozpočtu, kterou projednává parlament a která musí být schváleny do konce roku.

Dle nejmenovaných vládních zdrojů agentury AFP kabinet „schválil novelu, která upravuje opatření navržená předsedou vlády Silviem Berlusconim v dopisech Evropské unii“ minulý týden. Berlusconi prý také ujistil, že návrh zákona, jehož jsou součástí, vstoupí v platnost do dvou týdnů.

Berlusconi svolal schůzku vlády s cílem přijmout balík opatření, které by oživily místní ekonomiku, snížily ohromný státní deficit a uchránily zemi před podobnou krizí, jaké čelí Řecko. Chtěl tak přesvědčit o své dobré vůli zahraniční partnery, se kterými se ve čtvrtek setká na summitu skupiny G20.

O opatřeních diskutovali čenové vlády více než dvě hodiny. Zdroje původně hovořily o tom, že vláda by mohla přijmout mimořádný výnos, který by umožnil rychlé uvedení těchto kroků do praxe. Ministři nakonec oznámili, že se opatření rozhodli zařadit mezi návrhy legislativních opatření projednávané v parlamentu. Údajně se tak stalo poté, co italský prezident Giorgio Napolitano naznačil, že kdyby zákonodárci opatření schválili, měla by větší legitimitu.

V minulosti ministr dopravy Altero Matteoli uvedl, že vláda hodlá schválit profesní liberalizaci, zjednodušení administrativních procedur a další kroky, které premiér minulý týden slíbil evropským partnerům. Podle médií mohl kabinet také přistoupit k novému zdanění bohatých.

Italský premiér Silvio Berlusconi na návštěvě v Rumunsku
Zdroj: Octav Ganea/ČTK/AP

Úsilí italské vlády podle místních komentářů komplikuje fakt, že Berlusconi je oslaben a čelí výzvám k demisi. Podle průzkumů dále důvěřuje premiérovi jen 22 procent obyvatel. Levicová opozice prohlásila, že příští týden se pokusí Berlusconiho sesadit a podpoří případnou novou vládu „národní jednoty“.

Berlusconi minulý týden šéfům evropských vlád slíbil, že odvrátí hrozbu krize reformami a prorůstovými opatřeními. Trhy ale slibům reforem zatím příliš nedůvěřovaly.

Vydáno pod