MMF potvrdil propad světové ekonomiky. Letos klesne o 0,6 procenta

Lisabon - Světová ekonomika letos zaznamená pokles o 0,6 procenta. Dřívější upozornění Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Světové banky dnes potvrdila a konkretizovala poradkyně výkonného ředitele MMF Teresa Ter-Minassianová. Dosud platné oficiální prognózy fondu přitom počítaly s tím, že ekonomika vykáže vzestup o 0,5 procenta, nový oficiální odhad podle Ter-Minassianové zveřejní fond v nejbližší době.

Nová prognóza předpokládá, že japonská ekonomika vykáže pokles hrubého domácího produktu v rozsahu pěti procent. Americká ekonomika by měla klesnout o 2,6 procenta, zatímco dosavadní prognóza počítala s poklesem jen o 1,6 procenta. U ekonomiky eurozóny MMF předpovídá pokles o 3,2 procenta. Růst má zaznamenat jen Afrika, ale i její vzestup má být oproti předchozím pěti rokům jen poloviční.

Fond odhad vývoje globální ekonomiky za poslední půlrok aktualizoval už několikrát, naposledy v lednu. Podle šéfa fondu Dominika Strausse-Kahna je MMF nucen k revizi, protože světové finanční instituce pokračují v prodeji svých pozic, kolabuje také spotřebitelská důvěra a poptávka. To nedává světovému hospodářství mnoho příležitostí k růstu.