Majitel ČSOB prý bude střední Evropu nadále podporovat

Varšava - Belgická finanční skupina KBC, která v České republice vlastní Československou obchodní banku (ČSOB), bude i nadále podporovat své podnikání ve střední a východní Evropě. Pro dnešní vydání polského listu Rzeczpospolita to řekl šéf operací KBC pro střední a východní Evropu Jan Vanhevel. Spekulace o její ztrátě zájmu o region se vyrojily po prudkém propadu do červených čísel, který KBC donutil požádat o státní pomoc.

„Chtěl bych potvrdit, že budeme pokračovat ve stejné politice jako doposud a podpoříme růst našich společností jak v Belgii, tak v regionu,“ řekl Vanhevel listu. Dodal, že pokud to bude potřeba, přijme banka náležitá opatření, aby zvýšila kapitálovou přiměřenost své polské divize Kredyt Bank.

Kapitálová přiměřenost, měřítko schopnosti firmy splácet dlouhodobé závazky, kleslo u Kredyt Bank ve čtvrtém čtvrtletí na 8,8 procenta. Je tak blízko osmi procent, která jsou podle polských pravidel bankovní regulace minimem. Kromě Kredyt Bank vlastní KBC v Polsku také pojišťovnu Warta a své divize má i v Maďarsku, na Slovensku a ve Slovinsku.


Po předchozích tučných letech loni KBC zaznamenala ztrátu v přepočtu 70 miliard korun, zatímco například její česká dcera ČSOB zůstala zisková. Propad cen aktiv v portfoliu v důsledku finanční krize dovedl KBC k dohodě s belgickou vládou na navýšení kapitálu o 3,5 miliardy eur ze státních prostředků. Další dvě miliardy eur se letos firmě rozhodlo poskytnout Vlámsko. KBC uvedla, že díky těmto kapitálovým injekcím je dobře připravena k tomu, aby překonala nepříznivé ekonomické podmínky i další výkyvy na finančních trzích. KBC dokonce v Belgii získala za rok 2008 cenu pro nejlepší banku.

Hospodaření bank v roce 2008
Zdroj: ČT24/ČTK