Česká měna posiluje, dolar už stojí méně než 20 korun

Praha - Česká koruna dnes prudce poskočila vzhůru oproti americkému dolaru, když její kurz posílil o více než 60 haléřů až pod hranici 20 Kč/USD. V 16:00 se blížila hodnotě 19,66 korun za dolar. Důvodem jsou především výsledky jednání americké centrální banky. Ty potvrdily spekulace o nákupu státních dluhopisů a oslabují tak dolar na světových trzích. Proti euru koruna posílila mírněji, a to na 26,94 Kč/EUR.

Koruna se dnes obchoduje vůči dolaru o více než dvě koruny silnější než na počátku března. Tehdy byl kurz koruny dokonce 22,40 Kč/USD. „Sílící spekulace o začátku nákupu státních dluhopisů se potvrdily a Fed navíc překvapil agresivitou svého přístupu,“ vysvětlil vývoj kurzu analytik Patria Online Tomáš Vlk. Centrální banka USA (Fed) hodlá nadále nakupovat dluhopisy, čímž se pokusí dodat hospodářství další nové peníze, konkrétně 1,2 bilionu dolarů.

Navíc jde podle Vlka o zprávu, která dál podporuje chuť investorů na riziková aktiva ve víře, že tento krok pomůže úvěrovému trhu, a tím i oživení největší světové ekonomiky. „Obojí je pro kurz dolaru negativní,“ vysvětlil. Dolar tak oslabil od středečního večera o tři procenta na současnou hladinu nad 1,36 USD/EUR.

Tomáš Vlk, analytik Patria Online:

„Fed na trh uvolní další stamiliardy dolarů, což pochopitelně nachází odezvu v tom, že klesá hodnota dolaru… Po tomto kroku se vydaly vzhůru akciové trhy a obecně klesla averze vůči rizikovým aktivům, což je pro dolar v posledních týdnech rovněž negativní.“

Proti euru středoevropské měny posilují, i když podle Vlka koruna méně výrazně. Za posílením stojí menší obava investorů z případných rizik. Během dne by podle Vlka mohla koruna ještě posílit. „Z domova dnes ale žádné podstatné zprávy nemáme,“ dodal.

Vývoj měnových kurzů můžete sledovat v rubrice Finanční trhy.