Mlékaři chtějí další dotaci, 8 tisíc na dojnici

Praha - Čeští chovatelé dojného skotu požadují po vládě finanční příspěvek ve výši 300 euro (zhruba 8100 korun) na dojnici. V porovnání s minulým rokem totiž ztratili za první čtvrtletí na tržbách 1,7 miliard korun a podle Agrární komory hrozí, že dobytek skončí na jatkách. Agrárníci požadují rozhodnutí do 15. dubna. Ministerstvo zemědělství pomoc již přislíbilo, ale ne v požadované výši.

Nízké výkupní ceny mléka panují již několik měsíců v důsledku stagnujícího mléčného trhu. Farmáři upozorňují, že peníze, které od mlékáren za mléko dostávají, nestačí pokrýt ani jejich výrobní náklady a hrozí jim proto nucená likvidace chovů.

„Částka, kterou chovatelé požadují, by v praxi znamenala více než tři miliardy korun. A to je více než polovina národních dotačních podpor, které jdou do zemědělství,“ řekl zemědělský analytik Petr Havel. Podle mluvčího ministerstva zemědělství Petra Vorlíčka proto není v mezích možností jejich rozpočtu takovou dotaci poskytnout.

Agrární komora navrhuje čerpání z Barrosova balíčku

Agrární komora ale tvrdí, že nechtějí další peníze. Podle nich by stačilo přeskupit současné dotace a přidat Barrosův balíček, který je určený právě na podporu zemědělství během krize. „My nechceme panu ministrovi určovat, kde má peníze vzít. Pokud ale bude o náš názor stát, tak mu poradíme,“ řekl předseda Agrární komory Jan Veleba. Podle Veleby by měl se zástupci agrárníků jednat v brzké době i premiér Mirek Topolánek, zemědělci mu chtějí vysvětlit složitost současné situace.

Odborníci ale upozorňují, že jednorázová pomoc by stejně nevyřešila všechno. Evropský trh s mlékem má totiž opakující se problémy. „V celé Evropské unii je dlouhodobě nadprodukce mléka a tudíž velmi pravděpodobné, že část chovatelů skotu bude muset zredukovat stavy svých zvířat,“ dodal analytik Havel.