Státní dluhopisy jdou na dračku

Praha/Washington - Zájem investorů o státní dluhopisy rekordně roste. Ve Spojených státech vzrostla cena těch dvacetiletých nejrychleji za 22 let. Americkým trhům dal kopanec především oznámení Fedu o to, že chce sám dluhopisy nakoupit. Velký zájem je ale i o české dluhopisy. Ministerstvu financí v poslední aukci prodalo cenné papíry za 20 miliard korun, hlad investorů přesto neukojilo.

Odkup dluhopisů ze strany Fedu znamená pro americké hospodářství léčbu šokem. Jen sama zpráva o úmyslu centrální banky nakoupit dluhopisy vyhnala jejich cenu nahoru o osm procent. „Bernanke vytvořil “rambo Fed„. Je to velmi silný a agresivní krok,“ míní hlavní ekonom Bank of New York Mellon Richard Hoey.

Devizové kurzy na zprávu FEDu o koupi státních dluhopisů a hypotečních cenných papírů reagovaly prudkým propadem kurzu dolaru. Centrální banka totiž nechává tisknout více peněz. To hledisku dolar znehodnocuje a v dlouhodobém hledisku to vyvolává pochyby o tom, jestli FED bude schopná pružně reagovat na hrozící inflaci ve chvíli, kdy se podaří znovu nastartovat americkou ekonomiku. Právě proto došlo k propadu kurzu.

Na akciových trzích krok FEDu prokázal, že americké úřady se snaží znovu nastartovat trh s půjčkami, což by mělo oživit americkou a následně světovou ekonomiku. Kritici však tvrdí, že akce centrální banky přišla ve chvíli, kdy se začaly americké akcie vzpamatovávat, a vyvolala tím pocit stále velké nestability americké ekonomiky.

I čeští investoři jsou nenasytní

Do obchodů s dluhopisy se pustilo i české ministerstvo financí. Dražilo desetileté dluhopisy. Samo jich nakoupilo za 7,4 miliardy korun. Investoři, většinou z řad finančních institucí, získali dluhopisy za 12,6 miliardy korun, přičemž za ně chtěli utratit až 18,6 miliardy korun.

„Aukce českého desetiletého státního dluhopisu ukázala, jaký je v ekonomice hlad po tomto instrumentu. Poptávka vyskočila skoro na trojnásobek toho, co stát nabízel,“ poznamenal analytik Next Finance Vladimír Pikora.

Kalousek chystá „svačinku“ i pro drobné investory

Ministerstvo financí chce ale přilákat k nákupům i drobné investory. Nabídnout jim letos chce dluhopisy za 140 miliard korun. „Chceme garantovat jistinu i úrok s tím, že dluhopis bude vystaven třeba na 5 let nebo na 10 let a kdykoliv během toho času garantujeme i odprodej za jeho plnou výši zpět,“ prozradil ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL). Výnos takových cenných papírů by mohl být kolem tří až čtyř procent ročně, tedy o něco více, něž kolik nabízejí banky z běžných vkladů

Dluhopisy patří k velmi oblíbeným formám investice. Na rozdíl od akcií jsou spojeny jen s minimálním rizikem, pravděpodobnost, že stát zkrachuje je totiž téměř zanedbatelná. Dluhopisy tak přinášejí investorům jistý výnos.