Moravia Energo se topí v dluzích

Ostrava - Moravia Energo, firma z impéria podnikatele Tomáše Chrenka je v úpadku. Dluhy třinecké společnosti se podle propočtů budou blížit čtyřem miliardám korun. Jde o druhý největší domácí krach poslední doby - více se utopilo jen ve sklárnách a porcelánkách ze skupin Porcela Plus a Crystalex. Informují o tom dnešní Hospodářské noviny.

Insolvenční správkyně Lenka Vidovičová odhaduje, že celkové dluhy přihlášené do insolvenčního řízení překročí tři miliardy korun. Majetek firmy dluhy prý ale ani zdaleka nepokryje. Komerční banka už přiznala, že může v Moravii přijít až o miliardu korun. Kromě toho dluží Chrenkova firma podle údajů v insolvenčním rejstříku bance UniCredit přes 380 milionů korun a České spořitelně necelých 200 milionů korun.

Banky ztrácejí důvěru v Chrenka

„Chrenek ztratil naši důvěru. S jeho firmami nechceme mít nic společného a i jeho dodavatelé budou pod větším dozorem,“ konstatoval vysoce postavený manažer jedné z bank, jež Moravia Energo financovaly. Ředitel Třineckých železáren, které jsou hlavní firmou Chrenkova impéria, Jiří Cienciala potvrdil, že některé banky se už od železáren odklonily.

Moravia Energo, která patřila k nejvýznamnějším obchodníkům s energií v zemi, se dostala do vážných potíží, když jí v únoru přerušila energetická společnost ČEZ dodávky elektřiny. „Část našich pohledávek kryjí garance, i tak do konkurzu přihlásíme jednu až dvě miliardy korun,“ řekl prý zdroj z ČEZ.

Podle listu zůstala Moravia dlužná i řadě obchodníků. Jen dluh vůči švýcarskému Atelu se blíží miliardě korun. Desítky milionů dluží firma Pražské energetice, První energetické ze skupiny J&T či energetické firmě E.ON.

Vydáno pod