Na co si dát pozor při stavbě domu „na klíč“?

Praha - Také toužíte po vlastním bydlení? Je vaším snem mít rodinný domek se zahradou? Pozemek už máte, ale nejste zedník a rozhodně nechcete strávit příštích deset let každý víkend v montérkách a podávat cihly. Řada firem na našem trhu nabízí stavby domů "na klíč". Má to své výhody, firma se postará o vše od vyřízení stavebního povolení až po kolaudaci. A vy se jen přestěhujete. Ne vždy má ale taková spolupráce šťastný konec.

Jak tedy stavět s firmou a nenaletět? Na co si dát pozor? Preventivní desatero pro zájemce developerských projektů jsme připravili ve spolupráci s kriminalisty odboru hospodářské kriminality Krajského ředitelství policie Jihomoravského kraje v Brně.

1. Firmu si prověřte
Zjistěte si, jak dlouho firma podniká, chtějte vidět již realizované stavby a reference. Posaďte se k internetu a hledejte ohlasy, reference a zkušenosti jiných klientů.

2. Smlouvu o dílo konzultujte s právníkem
Pokud firma splní vše, co slíbila, smlouvu v podstatě nepotřebujete, horší bude, pokud se dostanete do sporu a zjistíte, že smlouva je výhodná pro dodavatele, nikoli pro vás.

3. Plaťte předem co nejméně
Buďte opatrní. I když vám firma slíbí, že pokud zaplatíte celou částku předem, získáte výhodnou slevu, nedělejte to. Je bezpečnější peníze „pouštět“ po etapách.

4. O stavbu se musíte starat
Nenechte se ukolébat tím, že jste si přece zaplatili a teď se o všechno postará firma. O stavbu se zajímejte a kontrolujte postup prací.

5. Najměte si stavební dozor
Pokud nemáte čas na stavbu pravidelně jezdit a také nejste zrovna stavebními odborníky, najměte si stavební dozor nezávislý na dodavatelské firmě.

6. Provádějte dokumentaci stavby
I vlastní fotodokumentace stavby se určitě vyplatí, a to nejen až budete sedět v novém obývacím pokoji a vzpomínat, ale hlavně tehdy, pokud se s firmou dostanete do sporu

7. Žádejte předložení stavebního deníku a faktur
Máte právo nahlížet do stavebního deníku (a stavební firma je povinna ho vést) a také si můžete vyžádat faktury od jejích dodavatelů.

8. Pečlivě si veďte účty

9. Při podezření z nedostatků zdokumentujte aktuální stav
Pokud pojmete podezření, že všechno není v pořádku, okamžitě zadokumentujte stávající stav. Ideální je nechat si vypracovat posudek soudního znalce, ten ohodnotí nejen cenu dosud provedených prací, ale i jejich kvalitu.

10. Komunikujte s ostatními klienty
Vzájemně se informujte o postupu prací a situaci jednotlivých staveb, můžete si pomoci.