Kdo zachrání Řecko? Mladí vzdělaní lidé z něj utíkají

Atény – Řecko se zmítá v dluzích a jeho ekonomika zažívá nebývale vleklou a hlubokou recesi. Nezaměstnanost v zemi už překročila hranici 16 procent a podle neoficiálních údajů může brzy překročit i 20 procent. Mnoho Řeků už přišlo o střechu nad hlavou. Lidé jsou zoufalí a ztrácejí víru v budoucnost své země. Zejména mladí Řekové s univerzitním vzděláním svou vlast opouštějí a hledají štěstí v zahraničí.

Aliki Katsoni vystudovala vysokou pedagogickou školu. Šest let po absolvování ale nenašla práci v oboru, a proto pracovala jako servírka. Teď balí kufry a jede za prací do Říma. „Nevěděla jsem, co mám dělat, jestli tu zůstat ještě rok, dělat kafe a ze všeho být jen smutná. Kdybych tu měla práci, zůstanu v Aténách. Ale nemůžu vyžít ze 750 eur,“ popsala Aliki.

Aliki zdaleka není jediná, kdo z Řecka utíká. Pětatřicetiletý Alexis Cohen se stěhuje i se svojí přítelkyní do Kalifornie. Poté, co dokončil univerzitu, deset let pracoval jako zvukový technik. Teď se ale jeho zaměstnavatel dostal do problémů. Zpěváci a muzikanti dělají méně koncertů, kvůli krizi není o hudbu zájem. „Pokud chcete vést slušný život, nemůžete žít tady,“ řekl. „Vždycky to bylo těžké. Teď je to skoro nemožné,“ dodal.

Řecko kvůli krizi zažívá nebývalý odliv mozků (zdroj: ČT24)

Nalezení slušně placené práce v Řecku komplikuje vysoká nezaměstnanost, ale i všudypřítomná korupce. „Nemohl jsem najít práci, protože jsem uvnitř neměl konexe,“ popisuje své zkušenosti Yannis Gio. I on už dává Řecku sbohem, uchytit se snaží v architektonické firmě v Londýně.

Počet nezaměstnaných lidí do 24 let v Řecku v letošním roce stoupl na víc než 40 procent. Lidí bez práce do 35 let je už víc než 20 procent. Průzkum společnosti Kapa Research ukázal, že 7 z 10 absolventů vysokých škol chce pracovat v zahraničí. 4 z 10 mladých Řeků aktivně hledají práci v zahraničí nebo se snaží zvýšit svou kvalifikaci, aby na zahraničním pracovním trhu snáze uspěli.

Odliv mladých mozků Řecku neprospívá

„Když jedete pryč, vyčistíte si hlavu. Pro zemi je to ale špatné. Má nedostatek lidí, kteří jí pomáhají v rozvoji,“ uvedla ředitelka pracovní agentury Manpower Venetia Kousia.

S rostoucí mírou nezaměstnanosti roste i počet bezdomovců. Nyní jich v Řecku je víc než 20 tisíc. Podle charitativní organizace Klimata lidé v zemi špatně snášejí současnou ekonomickou situaci. Důsledkem toho je i zvyšující se procento sebevražd. Těch bylo letos téměř dvakrát víc než v minulém roce.

Řecko už masivní odliv mozků v minulosti zažilo. V letech v 50. a v 60. letech tisíce lidí opustily Řecko a hledaly lepší život ve Spojených státech, Austrálii nebo v jiných evropských zemích. Během slibných 80. a 90. let, poté, co se Řecko stalo členem Evropské unie, se do vzkvétající vlasti řada z nich vrátila. Národní hrdost podpořená aténskými olympijskými hrami v roce 2004 vyvolala další vlnu návratů. Teď se ale karta obrací. Řecko postihl stejný osud, jaký v poslední době potkal například také Irsko nebo Španělsko.