Slováci se díky šrotovnému loučí se svými plechovými miláčky

Bratislava - Po vzoru Německa a Francie zavedlo takzvané šrotovné také Slovensko, a to před dvěma týdny. Při výměně starého auta za nové dostávají Slováci šrotovací prémii až do výše 2 000 eur. Vláda vyčlenila na šrotovné 30 milionů eur a balíček se kvůli obrovskému zájmu rychle tenčí. Slováci se těžce loučí s vozy, které jim dlouhá léta věrně sloužily.

Slovenská vrakoviště v posledních týdnech praskají ve švech. Právě zde se svádí velký boj s krizí v podobě výměny starých aut za nová. Příspěvek na likvidaci doslouživšího jízdního prostředku má rozhýbat vlajkovou loď slovenské ekonomiky. „Denně zpracováváme takové množství vozidel, co jsme dosud zpracovali za měsíc,“ komentuje nastalý shon na vrakovištích provozovatel jednoho z nich Tomáš Ďuriš. Za dva týdny bylo sešrotováno 15 tisíc aut.

Dojemné loučení s věrnými služebníky

Díky lákadlu dvou tisíc eur mizí celá jedna éra automobilismu. Mnoho Slováků se se slzami v očích musí rozloučit se svými vozítky. „Pomáhalo celé rodině, jezdili jsme s ním na ryby, vše se s ním dalo převézt. Prostě taková srdeční záležitost. Teď chceme koupit nové, ale už mi tak nepřiroste k srdci,“ dojemně se vyznává Jarmila Miškalerová, majitelka staré škodovky.

Šéfové autovýrobců vývoj pozorně sledují, zatím s optimismem

Mária Nováková ze Sdružení automobilového průmyslu:

„Přineslo to vyčištění stavu vozového parku na Slovensku a na druhé straně to samozřejmě pohnulo i s prodejem vozidel.“

Mnohé prodejny aut zejí prázdnotou, příspěvky na likvidaci vybílily sklady. Například Škoda Auto nemá vůbec na skladě nejlevnější modely. Na některé modely se čeká i několik měsíců. Auta však podle prodejců budou, otázkou ale zůstává, dokdy šrotovací prémie vydrží. Některé odhady hovoří až o měsíci. O případném navýšení balíku na šrotovné slovenská vláda zatím nerozhodla.