Astronomický deficit přemění USA v moderní ekonomiku, slibuje Obama

Washington - Spojené státy procházejí podle prezidenta Baracka Obamy historickou krizí. Je si však jistý, že protikrizová opatření navržená jeho vládou Ameriku z problémů dostanou, a to i za cenu, že se země velmi zadluží, vzkázal prostřednictvím médií národu. Skeptikům, kteří varují před tím, že gigantický 1,75bilionový deficit federálního rozpočtu bude znamenat konec americké ekonomiky, oponoval s tím, že jí naopak pomůže překonat nástrahy 21. století.

Gigantický deficit, největší, jaký Spojené státy v poválečné historii měly, pomůže americké ekonomice zvýšit konkurenceschopnost a přeměnit ji na moderní fungující ekonomiku, tvrdí Obama. Dodává, že pokud se jej podaří schválit, položí základy tomu, aby se Spojené státy nejen z krize dostaly, ale aby se podobné hospodářské turbulence v nejbližších dvaceti letech neopakovaly.

Obama rovněž zdůraznil, že již nyní vidí ve statistikách známky obnovy, které svědčí o tom, že již tento rok by mohla Amerika vybřednout z recese. Bez důsledné reformy zdravotnictví nebo nové energetické politiky to ale podle něj nepůjde.


Ekonomové varují: Amerika stojí na rozcestí

Podle odborníků ale není situace Spojených států zas tak růžová. Nárůst deficitu může snížit důvěru v americkou ekonomiku a ona pak bude mít problémy získat peníze na krytí deficitu ze zahraničí.

„Skutečně, on může zadlužit Ameriku takovým způsobem, že nebude připravena na 21. století. Splácet ten deficit bude strašně těžké a na tom bude záviset důvěra nejen v americkou ekonomiku, ale i v celou světovou ekonomiku,“ řekl na adresu Obamy v rozhovoru pro Českou televizi ekonom Pavel Hnát z Fakulty mezinárodních vztahů VŠE.

Řeč se točila i kolem nové globální měny

Federální rozpočet ale nebyl to jediné, kolem čeho se prezidentova tisková konference točila. Padl rovněž dotaz na vytvoření nové globální měny, která by měla nahradit americký dolar jako hlavní rezervní měnu. Obama však tento plán razantně odmítl. „Co se týče důvěry v americkou ekonomiku nebo dolar, zdůraznil bych, že dolar je momentálně mimořádně silný. Nemyslím si, že by globální měna byla potřebná,“ podtrhl prezident. S návrhem na vytvoření nové měny přišla tento týden Čína poté, co ho již dříve nadhodilo Rusko.

Jen několik málo dnů před začátkem londýnského summitu G20 vyzval ale prezident mezinárodní společenství ke spolupráci a rozhodným krokům v boji proti hospodářské a finanční krizi. Varoval před protekcionismem.

Pavel Hnát
Zdroj: ČT24