Topolánek: USA se vydaly na cestu do pekel

Štrasburk - Premiér Mirek Topolánek dnes v Evropském parlamentu tvrdě kritizoval opatření Spojených států pro boj s hospodářskou krizí. Obrovské finanční injekce, které USA do své ekonomiky pumpují, označil za cestu do pekel a opakování chyb z krize 30. let minulého století. Postup světové hospodářské velmoci podle něj ohrozí další země, včetně České republiky. Díky chybě tlumočníka při překladu Topolánkova projevu dnes také málem vznikl diplomatický skandál. Překladatatel totiž Topolánkova slova o dluhopisech, tj. anglicky bonds, nepochopitelně rozšířil o bomby a zbraně.

Topolánek před europoslanci razantně odmítl hlasy, které tvrdí, že Evropská unie dělá pro řešení hospodářské krize málo. I když Evropa posílá do ekonomiky pouze 400 miliard eur, tedy mnohem méně než Spojené státy, bude to podle českého premiéra stačit. Starý kontinent má oproti Americe zásadní výhodu, tou jsou automatické stabilizátory. „Právě automatické stabilizátory multiplikují tu částku 400 miliard eur na podstatně vyšší a dávají nám v tomto oproti Spojeným státům nespornou výhodu,“ podotkl.

USA povzbuzují svou ekonomiku na úkor ostatních

Cesta, kterou pro oživení své ekonomiky zvolily Spojené státy, je podle Topolánka zcela špatná a zhoubná. „Nejenom, že Amerika opakuje chyby ze 30. let minulého století, to jsou rozsáhlé stimuly, tendence a volání po protekcionismu. Všechny tyto kroky, a co hůř, iniciativa za jejich permanentní ustanovení, jsou cestou do pekel,“ zdůraznil český premiér. A co víc, americké řešení ohrozí další země.


„Ta cesta je nebezpečná v tom, že na financování svých sociálních stimulů budou Američani potřebovat hotovost a tu získají jednoduše, protože americké bondy si vždy někdo koupí. Ohrozí to však likviditu trhu a jiné bondy, možná evropské, ale zcela jistě prodej bondů polských, českých, možná dalších zemí, bude ohrožen,“ vysvětlil Topolánek.

Evropu chrání jednota

Kroky USA budou i předmětem diskuse londýnské schůzky zemí skupiny G20 a jednat se o nich zřejmě bude i během návštěvy amerického prezidenta Baracka Obamy v Praze. Pro Evropu je před tímto jednáním podle Topolánka důležité, že je v tomto bodě jednotná, že na jarní radě podobné postupy jednotně odmítla.

„Sedmadvacítka má před G20 jednotnou pozici, jeden hlas a společný cíl. To jsem pokládal za jednoznačně největší úspěch, protože celá tato Evropská rada byla testem evropské jednoty, evropské solidarity, evropských hodnot a evropského jednotného vnitřního trhu,“ podtrhl.

Topolánkův projev vyvolal mezi poslanci vlnu nevole

Ne všem poslancům se ale Topolánkův projev líbil. S ostrou kritikou vystoupil například šéf sociálnědemokratické frakce v Evropském parlamentu, německý europoslanec Martin Schulz. „Vy nepředstavujete Radu EU, vy tady zastupujete sám sebe. To je opravdu velká chyba, kterou děláte. Také chápu, proč někteří z poslanců říkali, že je těžké s vámi vést dialog,“ zaútočil na Topolánka kvůli jeho postoji ke Spojeným státům Schulz.

Premiér na jeho výpad odmítl reagovat. „Myslím si, že je zbytečné reagovat na některé útoky,“ poznamenal jen.

Rozhorčení europoslanců pramenilo také z chyby v překladu

Když Topolánek kritizoval americkou vládu za její postup v době krize, použil anglickou podobu slova dluhopisy, tj. bonds. Překladatel však ke slovu bondy připojil ještě slovo zbraně a bomby. V překladu to pak vyznělo tak, že když Američané budou potřebovat hotovost, jejich zbraně vždy někdo koupí. Premiér pak musel vysvětlovat, že slovo zbraně v jeho projevu vůbec nezaznělo.

Německý europoslanec Martin Schulz kritizuje Topolánka za jeho slova na adresu USA.
Zdroj: ČT24