Polská úroková sazba na rekordním minimu

Varšava - Na 3,75 procenta dnes snížila polská centrální banka základní úrokovou sazbu a úvěry tak v současnosti stojí nejméně v historii. V Česku je pro srovnání úroková sazba na 1,75 procenta. Krok banky, která kvůli podpoře polské ekonomiky v době globální hospodářské krize zvýšila cenu za úvěr od loňského listopadu již o 2,25 procentního bodu, analytici všeobecně očekávali.

Ekonomika českého souseda ztrácí v posledních měsících kvůli klesající poptávce po polském zboží v eurozóně na dynamice a prudce zpomaluje. Průmyslová výroba v lednu a únoru klesla o více než 14 procent. Ministerstvo financí zatím pro první čtvrtletí odhaduje růst hrubého domácího produktu o 1,5 až 2 procenta. Loni přitom polské hospodářství rostlo o 4,8 procenta, v posledním čtvrtletí však již jen o 2,9 procenta.

Česká národní banka snížila úrokové sazby naposledy na počátku února, a to o půl procentního bodu na 1,75 procenta. Úrokové sazby jsou nyní nejnižší od října 2005. Analytici předpokládají, že kvůli horšící se ekonomické situaci bankovní rada může ještě úrokové sazby snížit.