Hengis rozhoduje o zaměstnancích převzaté porcelánky

Karlovy Vary - Zaměstnanci čtyř krachujících závodů Karlovarského porcelánu se dnes sejdou s budoucím majitelem firmy, společností Hengis. Ta doufá, že většinu z osmi stovek lidí, kteří dostali k 31. březnu výpověď, zase zaměstná. Nový vlastník převezme porcelánky v Nové Roli, Lesově, Klášterci nad Ohří a sítotisk.

O tom, kdo se dnes vrátí do práce do problémy stíhaného západočeského podniku rozhodne nový management vybraný firmou Hengis, která se ve středu dohodla s věřitelským výborem o převzetí společnosti. „Věříme, že bývalí zaměstnanci Karlovarského porcelánu nastoupí do práce v co největším množství. Čím déle by to bylo, tím by se k nám zákazníci porcelánek hůře vraceli,“ doufá předseda dozorčí rady firmy Hengis Miroslav Kříž.

Zaměstnanci výrobce porcelánu počítají s tím, že zatím budou nějaký den trávit v teple domova. To potvrzují také slova předsedkyně odborové organizace v Nové Roli Marcely Dubové: „I kdyby to bylo za měsíc, tak lidé budou čekat, určitě, protože nikdo nechce o tu práci přijít.“

Hengis: Pád vlády může způsobit komplikace

Společnost Hengis, která je v obchodním rejstříku zapsaná od roku 2007, musí nejdříve uzavřít s insolvenčním správcem smlouvy na odprodej částí podniku, zásob, nemovitostí a ochranných známek. Pak teprve zaplatí kupní cenu. Situaci komplikuje pád vlády.


Největší tuzemská porcelánka je v konkurzu od 10. prosince kvůli předluženosti. Kupce už má i závod v Chodově. Prodat se musí ještě výroba v Concordii Lesov. Ta je dceřinou společností Karlovarského porcelánu.