CzechInvest chce kvůli krizi dál podporovat výrobní investory

Praha - S vlastním návrhem protikrizového opatření přišla vládní agentura pro podporu investic CzechInvest. Kabinet by podle ní měl zachovat investiční pobídky určené pro náročnější projekty zaměřené na výrobu. Se zrušením podpory výrobních investorů počítá novela zákona o investičních pobídkách z dílny ministerstva průmyslu a obchodu, kterou v lednu schválila vláda a nyní předlohu projednává parlament.

Podle novely by podporu v budoucnu mohla čerpat jen technologická centra a centra sdílených služeb. Ministerstvo tak chce do země lákat spíše perspektivnější projekty s vyšší přidanou hodnotou místo výrobních závodů směřujících za levnější pracovní silou. CzechInvest však upozorňuje na to, že zrušení podpory pro výrobu postaví Českou republiku v konkurenci okolních států do nevýhodné pozice, protože nějakou formu pobídek nabízejí všichni sousedé Česka.

Záchrana pro pracovní místa 

Zachování podpory pro technologicky náročnou výrobu by Česku podle CzechInvestu mohlo pomoci lépe krizi překonat a zachovat zaměstnanost především v regionech mimo Prahu a další velká města, protože výrobní investoři vytvářejí největší počet pracovních míst.

Novela zákona o investičních pobídkách, které chtěla vláda původně zcela zrušit, je podle dřívějšího vyjádření ministra průmyslu a obchodu Martina Římana součástí protikrizového balíčku. Platnost upravených investičních pobídek byla stanovena na dva roky, aby více motivovaly investory zamířit do Česka právě nyní. Novela i nadále počítá s tím, že investoři mohou získat slevu na dani vypočtenou podle výše investice nebo objemu mezd.

Úspěšné pobídky

Systém investičních pobídek v Česku odstartoval za působnosti kabinetu Miloše Zemana v roce 1998. Za více než deset let fungování naplánovali investoři s jeho pomocí projekty za víc než 413 miliard korun. Projekty vytvořily víc než 87 tisíc pracovních míst.

Zatímco původně se zahraniční investoři v Česku zaměřovali hlavně na budování velkých výrobních závodů náročných na pracovní místa, v posledních letech se vlivem růstu mezd začal trend obracet. Loni měly poprvé větší podíl investice zaměřené na výzkum, vývoj a služby.