Zažene mobilní internet do kouta SMS a volání?

Praha - Operátoři letos poprvé sází na mobilní data a chytré telefony. Rychlý internet v kombinaci s výkonným mobilem už ale také umožňuje operátorské služby obejít. Ušetřit se díky datům dá jak na posílání textových zpráv, tak na volání. Operátoři se novinek zatím nebojí.

Chytrý telefon už má v Česku přibližně čtvrtina lidí. Operátoři jich však chtějí prodat víc, čemuž odpovídají vánoční nabídky. Poskytovatelé služeb nabízí surfování o víkendech zadarmo, zrychlený internet, zvýšené datové limity a zvýhodněné ceny mobilů. Chytré telefony však mohou operátory v budoucnosti i ohrozit, umožňují totiž posílání zpráv i telefonování zadarmo. 

„Pořád máte jen dvacet procent zákazníků, kteří používají mobilní internet a pokud je toto pro ně důvod, aby si pořídili internet do svého mobilního telefonu, tak je to pro nás rozhodně příležitost,“ zdůvodnil marketingový ředitel Vodafone David Duroň.

Twitteru, Facebooku, Gmailu, Skypu a dalším stačí připojení k internetu, a poskytnou uživatelům volnost v bezplatné komunikaci. Nové služby už samy poznají, kterou cestou je ideální zprávu poslat, aby se za ni nemuselo platit.

Kdy přijde konec SMS? (zdroj: ČT24)

Luděk Vokáč, redaktor Mobil.cz

„Operátoři se ještě nemusí těchto služeb moc obávat. Ale je otázkou, kdy se stanou populárnějšími a někdo přijde s takovým prostředím, že tyto služby budou velmi snadno použitelné i pro běžného uživatele.“

Vstříc uživatelům vychází i vývojáři operačních systémů. Apple přidal do nové verze službu iMessage a na spadnutí je i integrace Skypu do mobilních Windows. „Kompatibilita se Skypem bude v případě Windows Phone do konce roku,“ doplnil manažer mobilních řešení Microsoftu René Keyzlar.

Microsoft ale zatím dohání rozjetý vlak v podobě tandemu Apple a Google. Vsadil na spolupráci s Nokií, která minulý týden představila první telefony s novými Windows. V Česku by se měly objevit v lednu.