Nový jízdní řád Českých drah přinese i mírné zdražení

Praha - České dráhy od 11. prosince podraží jízdné zhruba o pět procent. Podle dřívějšího prohlášení ředitele ČD Petra Žaludy dráhy zdražují kvůli vyšší sazbě DPH v příštím roce. Ode dneška do 10. prosince si cestující mohou na spoje jedoucí podle nového jízdního řádu pořídit rezervace za současné ceny, informoval mluvčí firmy Petr Šťáhlavský.

Cestující si mohou kupovat jízdenky v předprodeji s 60denním předstihem, čímž si za nižší cenu mohou zajistit vánoční a novoroční cesty, uvedl Šťáhlavský. Podle dopravce se to ale netýká akčních slevových nabídek. Nový jízdní řád dnes na svých webových stránkách zveřejnila Správa železniční dopravní cesty (SŽDC), na stránkách dopravce se informace objeví v průběhu tohoto týdne.

V případě, že by si cestující před vydáním knižních jízdních řádů nebyli jistí časem odjezdu vlaků, mohou se obrátit přímo na zaměstnance drah. Nové odjezdové časy u dálkových vlaků, které si lidé zpravidla dopředu rezervují, by se ale podle něj měly od současných lišit jen minimálně.

Mimo mezinárodních spojů zajišťovaných Českými drahami si zájemci mohou pořídit rezervaci na další spoje z Česka, které České dráhy spravují. Jde například o spoje ve směru na Slovensko, do Polska a do Maďarska.