Skoro polovina lidí nechala daňové přiznání na poslední den

Praha - Každý rok je to stejné, i letos nechala skoro polovina Čechů podání daňového přiznání na poslední možný den - na dnešek. Podatelny finančních úřadů budou otevřené až do osmnácti hodin, přiznání se ale dá podat i přes internet nebo poslat poštou. Lidé, kteří využívají služeb daňových poradců, mají čas až do konce června.

Situace se liší kraj od kraje. Zatímco například v Jihlavě odevzdalo daňové přiznání do včerejška celkem 80 procent poplatníků, tak v Praze jen polovina a v Olomouci dokonce pouze kolem 40 procent lidí. Lidé i poměrně málo využili sobotní otevírací dobu finančních úřadů. V okresních městech byly finanční úřady otevřeny v sobotu od osmi do dvanácti. Dnes, stejně jako už včera, mohou poplatníci odevzdávat přiznání až do 18 hodin. Frontám úřady předcházejí i otevíráním provizorních podatelen například v zasedacích místnostech úřadů.

Velké změny roku 2008

Ani letos se poplatníci při vyplňování přiznání nevyhnuli některým změnám. Novinkou byla jednotná patnáctiprocentní sazba, zrušení daňových pásem a zmizela také minimální daň, kterou musel podnikatel platit, i když se mu zrovna nedařilo. „Já si myslím, že to je nejrevolučnější změna od roku 1993, kdy byl tento daňový systém nastolen,“ míní poslanec ODS Daniel Reisiegel.

Zatímco loni podalo daňové přiznání dva a půl milionu Čechů, letos to může být až o půl milionu méně. Na vině je zrušení společného zdanění manželů. Další lidé možná budou kvůli krizi a nedostatku zakázek přemýšlet o přerušení podnikání. Už teď ale finanční úřady slibují, že budou mírnější na firmy, které kvůli krizi nemají na zaplacení daní. „Budeme se snažit maximálně subjektům vyjít vstříc a ten pokyn vykládat co nejšířeji tak, aby ti, kteří se do problému dostali evidentně hospodářskou situací, aby dopad na ně nebyl tak tvrdý,“ vzkazuje vrchní ředitel daňové správy Jan Knížek.

Opozdilci zaplatí o desetinu víc

Pokud lidé nestihnou daňové přiznání podat ani do uzavření finančních úřadů, stále mají možnost podat formuláře prostřednictvím poboček některých pošt s delší otevírací dobou nebo pomocí internetu. Lidem, kteří nepodají včas daňové přiznání, může finanční úřad zvýšit daň až o deset procent.

Vydáno pod