O Opel se zajímají soukromí investoři

Berlín/Rüsselsheim - O podíl v německé automobilce Opel prý mají zájem soukromí investoři. Uvedl to dnes německý ministr hospodářství Karl-Theodor zu Guttenberg. Vstup spolehlivého investora do automobilky podporuje i kancléřka Angela Merkelová, která o budoucnosti Opelu dnes hovořila před více než 3 tisícovkami jeho zaměstnanců v Rüsselsheimu.

„Jsou tu strany, které mají zájem, a tyto strany by se mohly stát investory,“ řekl Guttenberg v rozhovoru pro televizi ARD. „Potřebujeme investory, potřebujeme koncepci pro budoucnost,“ dodal. Problémem však mohou být výrobní patenty.

Opel nyní žádá o finanční pomoc ve výši zhruba 3,3 miliardy eur (kolem 90 miliard korun) z veřejných zdrojů. Německá vláda chce ale před rozhodnutím o poskytnutí pomoci vidět podnikatelský plán, který by prokázal životaschopnost podniku.

Německá kancléřka zaměstnancům Opelu přislíbila, že v nadcházejících týdnech bude na jeho záchraně tvrdě pracovat. „Teď musíme položit základní kámen, a sice rychle,“ zdůraznila Merkelová. Bez strategického investora to ovšem podle ní nepůjde. Pokud se najde, byla by Merkelová ochotna podpořit problémovou automobilku blíže nespecifikovanou částkou.

Potřebujeme vyjednávací tým

Pro záchranu automobilky je ale také potřeba zřízení speciálního vyjednávacího týmu, tvrdí Merkelová. Skládat by se měl ze zástupců spolkové vlády, příslušných spolkových zemí, investičních bankéřů a odborníků. Ti by pak měli o budoucnosti Opelu jednat s americkou vládou a vedením společnosti General Motors, které Opel patří. Merkelová k tomu ale dodala, že Opel a jeho americká matka se navzájem potřebují.

Německá kancléřka Angela Merkelová:

„Potřebujeme v Německu někoho, kdo se bude cítit zavázaný Opelu pomoci a kdo k této pomoci získá povolení od jeho mateřské firmy General Motors.“

Propojení s General Motors však způsobuje potíže ohledně výrobních patentů. „Problémem pro pomoc jak ze strany německé vlády, tak pro ostatní investory je výrazné propojení této společnosti s její americkou matkou. Opel v zásadě nemá práva ani na automobily, které vyvinul, protože veškeré své patenty před několika lety poskytnul americké firmě,“ uvedl Karel Potměšil, analytik společnosti Cyrrus.

General Motors se sama topí v problémech. Její restrukturalizační plán podmiňující státní pomoc v pondělí odmítla vláda Spojených států. Vláda nicméně nabídne společnosti provozní kapitál na dalších 60 dnů, během kterých by měl podnik vypracovat nový restrukturalizační plán. Generální ředitel GM Rick Wagoner pod tlakem vlády rezignoval.

  • Angela Merkelová debatuje se zaměstnancem automobilky Opel autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/771/77035.jpg
  • Německá kancléřka Angela Merkelová navštívila továrnu problémové automobilky Opel v Rüsselsheimu. zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/769/76900.jpg
  • Angela Merkelová autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/771/77034.jpg
Vydáno pod