Kamiony mají o pětinu méně objednávek

Praha - Tuzemští kamionoví dopravci letos zaznamenali oproti roku 2008 pokles objednávek zhruba o pětinu. Trápí je propad cen za jejich služby a také horší přístup k provozním úvěrům. Kvůli snížení výkonů, které souvisí s ekonomickou krizí, zároveň o polovinu klesl prodej nových nákladních aut. Tahače šly na odbyt méně dokonce o dvě třetiny. Vyplývá to z informací Česmadu Bohemia a Svazu dovozců aut.

Podle mluvčího Česmadu Martina Felixe sice v současnosti dopravcům přeje nízká cena nafty i slabší koruna, s klesajícím objemem přeprav ovšem padají i ceny.

Mluvčí Česmad Bohemia Martin Felix:

„Bohužel zakázek je nedostatek a existenční problémy některých dopravců způsobují, že jezdí za jakoukoliv cenu, i pod náklady, jen aby to přestáli. Ceny tak klesají pod reálnou úroveň, což poškozuje všechny.“

Dopravce zároveň omezuje horšící se přístup k provozním úvěrům. Když už práci získají, stále častěji za ni nedostanou zaplaceno. Jejich zákazníci z Německa, Itálie i dalších zemí se totiž kvůli světové recesi potýkají s existenčními problémy.

Prodej nových nákladních aut klesl o polovinu

V souvislosti s poklesem zakázek špeditérů doznal propadu také prodej nových nákladních aut. Ten se v lednu a únoru meziročně snížil o 49 procent na 838 vozidel. V kategorii tahačů se prodalo 276 vozů, což dokonce znamená propad o dvě třetiny. „Nákup nových aut se téměř zastavil, ve velmi špatném stavu je i trh s ojetými vozidly, takže starších nákladních aut se téměř nedá zbavit. Nepotřebná vozidla se proto objevují zaparkovaná s uloženými registračními značkami v depozitech,“ uvedl Felix.

Nákladní automobil Avia
Zdroj: http://www.likvidace-odpadu.cz/
Vydáno pod