Poslanci zvedli ruce pro pomalejší deregulaci

Praha - Sněmovna dnes posvětila pomalejší deregulaci nájemného. Pokud změnu odsouhlasí Senát a podepíše prezident, protáhne se deregulace o dva roky. Místo roku 2010 by se tak měly regulované nájmy dostat na tržní úroveň až v roce 2012. Zatímco nájemníci, často starší lidé, zpomalení růstu nájemného vítají, rozvolňování se nelíbí majitelům domů.

Návrh z pera KDU-ČSL a sociálního demokrata Miroslava Váni podpořilo 142 z přítomných 178 poslanců. Proti se postavilo jen osm zákonodárců. Zákon tak dostal v Poslanecké sněmovně přesvědčivě zelenou.

Důvodem pro rozložení deregulace z jednoho roku do tří let je rychle rostoucí cena cílového nájemného, která zvyšuje i nájmy v doposud regulovaných domech. Lidé, kteří v nich bydlí, by tak mohli mít s placením problémy. Poslance přiměla k přijetí návrhu také bující hospodářská krize, která zhoršuje ekonomickou situaci obyvatel.

„My jsme si byli vědomi toho, že se nacházíme v ekonomicky složité situaci, v době recese, v době, kdy se řada domácností dostává do složitých sociálních problémů,“ řekla k pomalejší deregulaci zpravodajka Poslanecké sněmovny Zdeňka Horníková (ODS).

Kde se deregulace prodlouží?

  • V obcích, kde se letos nájmy zvýší o více než 40 korun za metr čtvereční
  • Tj. ve všech krajských městech kromě Ústí nad Labem a Ostravy
  • Plus ve všech městech s více jak 10 tisíci obyvateli ve Středočeském kraji

Nájemníci a pronajímatelé se shodují: Stát neví kudy kam

Zatímco nájemníci rozvolnění zvyšování nájemného vítají, majitelům domů se návrh nelíbí. Argumentují tím, že peníze, které jim nájemníci platí, nejsou sto pokrýt náklady na bydlení. Už vůbec se nedostává na úpravy a údržbu domů.

V jednom se ale shodují. Z problémů s deregulací viní stát, který podle nich neumí zabezpečit sociálně slabé. „My v tom odložení deregulace vidíme jenom neschopnost vlády vyřešit problém sociálně potřebných. Dávky pro sociálně slabé byly konstruovány jenom na úroveň regulovaného nájemného,“ vysvětlil v rozhovoru pro ČT předseda Občanského sdružení majitelů domů Tomislav Šimeček.

„My se na těchto obecných zásadách s panem Šimečkem shodneme. Ten problém je v tom, že původní představy zákona 107 směřovaly k 80 korunám za metr, dnes se ukazuje, že budeme mít tak 130 korun za metr. To je samozřejmě pro řadu lidí nezaplatitelné,“ dodal k tomu poslanec za ČSSD a předseda sdružení nájemníků Stanislav Křeček.

Rozvolnění deregulace zásadní problém nevyřeší

Smutné na dnes schváleném návrhu je podle Křečka to, že ani protažení deregulace tíživou situaci nevyřeší. Nájemníkům sice pomůže, ale jen dočasně. „Neřeší to ten základní problém, co se stane potom,“ poznamenal. Po dokončení deregulace by se nájemné mělo řídit Občanským zákoníkem, jehož novelu připravuje ministerstvo pro místní rozvoj, ani tím se však situace sociálně slabých nevyřeší.

  • Předseda Občanského sdružení majitelů domů Tomislav Šimeček ve studiu České televize autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/772/77135.jpg
  • Poslanec za ČSSD a předseda sdružení nájemníků Stanislav Křeček ve studiu České televize autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/772/77136.jpg