Řecké referendum by mohlo rozpoutat v eurozóně další krizi

Praha – Řecký premiér Jorgos Papandreu včera šokoval svět oznámením, že o tom, zda Řecko přijme nový záchranný balík připravený evropský partnery, budou moci Řekové rozhodnout v referendu. Vlna nevole se zvedla například v Německu, které se obává, že se Atény snaží vykroutit z dlouho hledané dohody. Své rozhořčení z kroku, který Řecko s nikým ze zahraničních partnerů nekonzultovalo, vyjádřil rovněž šéf euroskupiny Jean-Claude Juncker. Na zprávy o referendu negativně reagovaly také finanční trhy.

Lídři eurozóny po náročných jednáních minulý týden přiřkli Řecku druhý záchranný balík ve výši 130 miliard eur. Shodli se také na odpisu 50 procent řeckého dluhu, který se nyní pohybuje kolem 160 procent hrubého domácího produktu. Řecko má za pomoc zaplatit tvrdými úsporami, právě ty ale zvedly mezi Řeky vlnu nevole. Řekové proti utahování opasků vytrvale protestují a Papandreu musí čelit nesouhlasu i v řadách vlastních socialistů. Pro schválení úspor, které žádá Evropská unie, premiér podle svých slov potřebuje širší politickou podporu.

George Papandreou:

„Je to vrchol demokracie, velký okamžik patriotismu. Dejme konečné slovo občanům, aby oni určili kurs země.“

Svět jen lapá po dechu. O úmyslech řeckého premiéra nevěděly Downing street, kancléřství, ani Elysejský palác. 100 miliardová půjčka a rozsáhlé seškrtání dluhu měly stabilizovat Řecko i další zadlužené země, zvláště Španělsko a Itálii.

Yves Leterme, belgický premiér:

„Je to zlé překvapení. Minulý týden jsme dosáhli malé stability, teď tu máme nové otřesy.“

S plánem na referendum Papadreu narazil u Německa i finančních trhů

Papandreu se nyní dostal do kleští. Chystané referendum se nezamlouvá zahraničním partnerům Řecka a skepsi vzbudilo i u investorů. Jeden z lídrů německé vládní koalice Rainder Brüderle dnes prohlásil, že ho Papandreuovo oznámení irituje. „Zní mi to, jako kdyby se někdo snažil vykroutit z toho, na čem jsme se dohodli – zvláštní věc,“ upozornil.

Rozčarování neskrýval ani šéf euroskupiny Jean-Claude Juncker. „Řecký premiér toto rozhodnutí učinil, aniž by ho projednal se svými evropskými kolegy,“ podotkl Juncker v rozhovoru pro rozhlasovou stanici RTL Radio. "To je něco, co přináší velkou nervozitu
a dodává velkou nejistotu k už tak dost velké nejistotě. My si musíme s klidnou hlavou promyslet, co s tím budeme dělat," dodal.

Řecké ne je velmi pravděpodobné

Analytici upozorňují na to, že poslední průzkum veřejného mínění ukázal, že většina Řeků se staví k záchrannému plánu negativně. „Pokud má být referendum, můžeme rozumně dojít k závěru, že Řekové nepřijmou úsporná opatření,“ upozornil senior strategist BGC Partners Howard Wheeldon. Laureát Nobelovy ceny za ekonomii Christopher Pissarides upozornil, že plán na uspořádání referenda přináší další vlnu nejistoty.

Christopher Pissarides

„Je těžké odhadnout, co se stane Řecku, pokud odmítne (záchranný plán). Bude to příliš špatné pro Evropskou unii a zvláště pro eurozónu, ale bude to mnohem horší pro samotné Řecko. Pokud by v referendu řeklo 'ne', vyhlásilo by Řecko okamžitě bankrot. Nedokážu si představit, že by pak zůstalo v eurozóně.“

Obavy z plánovaného referenda má i řecký ministr financí Evangelos Venizelos. Ten rovněž varoval občany, že je v sázce členství země v eurozóně. „Je to rozhodující okamžik,“ zdůraznil v pondělí. „Občané musí zodpovědět otázku: Jsme pro Evropu, eurozónu a euro?“

Řecko má potíže dostát svým závazkům, koordinovaný postup ostatních členů eurozóny ale sliboval, že Řecko se tvrdému bankrotu vyhne. Dosavadní snaha eurozóny dávala šanci na řízený bankrot, v jehož rámci by Řecko část závazků odepsalo a u části z nich by prodloužilo nebo jinak upravilo splatnost. Ekonomové se nyní obávají, že pokud by se Řecko vydalo cestou tvrdého bankrotu, stáhlo by s sebou také Itálii a Španělsko. To by pro eurozónu znamenalo vážný problém, Itálie a Španělsko totiž patří k největším zemím eurozóny. Tvrdý bankrot nelze vyloučit v případě řeckého ne ani podle Junckera.

Vydáno pod