Japonsko nalije do ekonomiky dalších 100 miliard dolarů

Tokio - Další finanční injekci ve výši minimálně 100 miliard dolarů (přes dva biliony korun) poskytne Japonsko na podporu své churavějící ekonomiky. Celkové výdaje by tak měly přesáhnout dvě procenta hrubého domácího produktu země. Japonsko už má jeden soubor opatření v objemu asi 12 bilionů jenů (zhruba 119 miliard dolarů; 2,38 bilionu korun).

Nový soubor opatření počítá například s vytvořením záchranné sítě pro lidi, kteří nemají stálé zaměstnání. V plánu jsou také opatření na podporu financování podniků, počítá se také se zvýšením výdajů na výrobu energie z obnovitelných zdrojů, především ze solárních článků. O záměru připravit nový soubor opatření dnes informoval japonský ministr financí Kaoru Josano.

Japonský ministr financí Kaoru Josano:

„Předseda vlády nás pověřil, abychom sestavili soubor opatření, která budou zahrnovat reálné výdaje přesahující dvě procenta HDP.“

Podrobnosti k plánu Japonci zveřejní v pátek. Předpokládá se ale, že tamní centrální banka (BOJ) by mohla v rámci opatření přijímat jako zástavu například i komunální obligace umístěné na trhu jako soukromé emise. Krok centrální banky by také mohl pomoci regionálním bankám zvýšit objem poskytovaných úvěrů především malým a středním podnikům. Regionální banky pociťují dopady finanční krize nejvíce, protože řada menších podniků se kvůli chybějícím provozním úvěrům často nevyhne bankrotu.

Japonsko pociťuje krizi z vyspělých zemí nejvíce

Japonská ekonomika je závislá na vývozu, vzhledem k propadu poptávky ve světě a nižší spotřebě proto zažívá silný útlum. Ve čtvrtém čtvrtletí klesla o 3,2 procenta, což byl nejhorší výsledek od roku 1974, kdy se svět potýkal s následky takzvané ropné krize. Japonská ekonomika nyní klesá asi dvakrát rychleji než ekonomika Spojených států či eurozóny.

Analytici předpokládají, že japonská ekonomika bude klesat i nadále, a to zřejmě celé první pololetí. Pokud se jejich předpoklady naplní, bude to znamenat bezprecedentní pokles HDP pět čtvrtletí po sobě. Něco takového Japonsko nepamatuje.

Vydáno pod