Datové schránky - hlavní téma konference Internet ve státní správě

Hradec Králové - 12. ročník dvoudenní mezinárodní konference Internet ve státní správě a samosprávě (ISSS) dnes začal v Hradci Králové. Akce, která se zabývá například dalším rozvojem internetových služeb při kontaktu lidí s úřady, by se mělo zúčastnit na 2 200 lidí. Ti si budou moci vyslechnout až 250 přednášek. Jedno z největších evropských setkání politiků a dalších zástupců veřejné správy s odborníky a dodavateli technologií a služeb probíhá v letošním roce pod oficiální záštitou českého předsednictví Radě Evropské unie.

Mezi hlavní témata konference ISSS patří datové schránky, povinné pro všechny firmy a státní organizace, které by měly nahradit funkci doporučených dopisů. Podle náměstka ministra vnitra pro veřejnou správu, informatiku, legislativu a archivnictví Zdeňka Zajíčka budou moci právnické i fyzické osoby podat skrze systém datových schránek například daňové přiznání či žádost o vydání stavebního povolení. Výhodou bude nulová cena této služby a také kontrola, že příslušný dokument byl skutečně odeslán. Zavádět se datové schránky budou od 1. července.

Obce také v rámci konference hodnotí zaváděné systémy placení jízdenek či parkovného přes mobilní telefon. Oznámeny budou i nové funkce projektu Czechpoint, například možnost vyzvednutí karty řidiče se stavy jeho trestných bodů. Akce se koná v hradeckém kongresovém centru Aldis, ve kterém do úterního odpoledne zazní zhruba 250 přednášek, jednotlivé bloky budou věnovány také například turistickému ruchu, soudnictví či přechodu na digitální televizní vysílání.

Projednává se i elektronizace zdravotnictví

Na programu konference je také elektronizace zdravotnictví. Podle europoslance a člena Českého národního fóra pro eHealth Milana Cabrnocha (ODS) je internet skvělým místem pro zjištování zdravotního stavu, způsobu jak o své zdraví pečovat a kde najít případnou pomoc. V rozhovoru pro Českou televizi také připomíná projekt internetových zdravotních knížek, které prý používá již milion českých pacientů a 9 tisíc lékařů.

Europoslanec Milan Cabrnoch (ODS):

„Internet je vynikajícím prostředkem pro předávání informací mezi jednotlivými lékaři a pacientem i mezi lékaři navzájem.“

Podle slov českého europoslance patří elektronizace zdravotnictví také do programu nového amerického prezidenta Baracka Obamy. Ten plánuje zavést systém obsahující informace zdravotního charakteru o všech občanech Spojených států amerických do roku 2014. Evropský parlament si zatím pevnou lhůtu nestanovil, v příštím měsíci však bude hlasovat o směrnici, která vlády členských zemí postupným zaváděním systému elektronického zdravotnictví pověří.

Součástí je i zvláštní konference za účasti zástupců celé unie

Protože se akce koná pod záštitou českého předsednictví Evropské unii, bude její součástí zvláštní konference na téma elektronické identity a veřejných registrů za účasti zástupců všech 27 členů Evropské unie a Evropské komise.

Již tradičně budou na akci udělena ocenění Zlatý erb za nejlepší internetové stránky měst, obcí a regionů. Již v předvečer akce byla na tradičním zahájení v hradeckém divadle udělena cena Český zavináč, kterou obdržel zakladatel projektu Březen - měsíc internetu Jaroslav Winter a také zmiňovaný náměstek ministra vnitra Zdeněk Zajíček za svůj přínos k rozvoji eGovernmentu.