Vláda dala zelenou novým pravidlům v nájemních vztazích

Praha - Přestože je vláda v demisi, na svém dnešním jednání se činila. Mimo jiné schválila novelu občanského zákoníku, která by měla narovnat vztahy mezi nájemníky a majiteli bytů a domů. Novela specifikuje princip, kterým se budou řídit ceny nájemného, omezit má také přechody nájemného v případě smrti původního nájemníka. Zavádí také nutný souhlas majitele v případě výměny bytu. Navržené změny ale nerozšiřují jen práva pronajimatelů, naopak jim i svazují ruce. Pokud novela projde celým schvalovacím procesem, nebude již například možné zrušit nájem bez udání důvodu.

Nájemné po ukončení deregulace

Jednou z hlavních součástí zákona je způsob, jakým se bude určovat výše nájemného po zdárném ukončení deregulace. „Nájemné je ekonomická veličina, to znamená, že nájemné musí být tržní,“ zdůraznil po jednání vlády ministr pro místní rozvoj Cyril Svoboda. Jeho úřad počítá s tím, že připraví informační databázi, která pomůže určit obvyklou výši nájemného v konkrétní lokalitě. Chce tak zabránit neshodám mezi majiteli a nájemníky. Až v případě, že by se ani s pomocí cenové mapy nedohodli, stanoví výši nájemného soud.

Žádní další nájemníci v bytě bez souhlasu majitele

Souhlasu majitele bude nově podléhat také to, zda si může nájemník do bytu nastěhovat další osoby. Pokud nájemník o souhlas nepožádá, bude to do budoucna porušení zákona, a navíc i důvod pro zrušení nájemní smlouvy.

Předseda sdružení nájemníků Stanislav Křeček:

„Nejkontroverznější ustanovení je to, že by pronajímatel měl mít právo vyjadřovat se k počtu osob, které v bytě bydlí, respektive schvalovat, s kým nájemce může žít a s kým ne.“

„Zároveň se zužuje okruh osob, na které přejde ze zákona nájemní vztah. Nájem bytu v případě smrti nájemníka přechází jen na manžela, partnera, rodiče, sourozence, zetě, snachu a dítě,“ doplnil další z novinek Svoboda. Tyto nájemníky ale nebude mít majitel v bytě navěky. Pokud se s nástupcem zesnulého nájemníka majitel nedohodne jinak, bude tento nájemní vztah trvat pouze dva roky.

Podle Svobody ale zákon pamatuje i na osoby, které se vzhledem k věku mohou stěhovat jen obtížně. „Je tam sociální ochrana, že tato výjimka neplatí pro děti mladší osmnácti let a pro osoby starší 75 let,“ upozornil ministr. Toto opatření vítají i nájemníci, ČT to potvrdil předseda sdružení nájemníků Křeček.

Od kdy bude zákon platit?

Novelu Občanského zákoníku nyní čeká cesta celým schvalovacím procesem, Svoboda ale věří, že by neměla být příliš trnitá. „Dosavadní jednání napříč politickým spektrem naznačují, že tato novela by měla mít podporu,“ míní.

V případě, že ji schválí poslanci, senátoři a podepíše prezident, měla by nabýt účinnosti od 1. ledna 2011. Svoboda ale dodal, že pokud se jí podaří projednat rychle, mohla by začít platit mnohem dříve.

Ministr pro místní rozvoj Cyril Svoboda na tiskové konferenci po jednání vlády
Zdroj: ČT24