Platební karta - nejlepší přítel každého Čecha

Praha - Platební karty zažívají v Česku boom. V současné době je jich v oběhu zhruba 9 milionů. Češi navíc poprvé v historii využívají karty spíše pro placení v obchodech než pro výběr z bankomatů. Odborníci tvrdí, že z rychlého rozvoje bezhotovostních plateb těží všichni - obchodníci, spotřebitelé i banky.

Platebních karet v Česku v posledních letech rychle přibývalo. Vzhledem k tomu, že ale země má včetně malých dětí 10 milionů obyvatel, nelze v dalších letech už tak prudký nárůst očekávat. „Trh z hlediska debetních karet začíná být saturován,“ podtrhl v rozhovoru pro Českou televizi předseda Sdružení pro bankovní karty Roman Kotlán.

Expanzi platebních karet ale nepřišla sama od sebe. „Samozřejmě přispěly k tomu kampaně, ať už edukativní, nebo reklamní na podporu prodeje, ať už bank, nebo různých obchodních řetězců, kdy vlastně lidé jsou motivováni k využívání platební karty,“ doplnil Kotlán.

Navíc se díky nasazení moderních technologií zkrátila i doba odezvy platebních terminálů, a tak se stalo placení kartou mnohem rychlejší než užívání hotovosti.

Je ještě prostor pro zlepšení?

A jaká bude budoucnost platebních karet? Je na už tak dost propracovaném systému ještě co zlepšovat? „Určitě by se daly karty víc využívat ve zdravotnictví, ve školství, v kultuře, ve sportu, ve volnočasových aktivitách, samozřejmě v internetu a v neposlední řadě, a to souvisí s novými technologii, v rychlém občerstvení, v dopravě atd.,“ tvrdí Kotlán.

Nové technologie se v platebním systému budou podle něj stále více prosazovat ruku v ruce s tím, jak budou lidé kartami stále více platit. Masovost totiž technologie zlevní, a banky tak budou moci více investovat do výzkumu. Jednou z nejslibnějších technologií budoucnosti by mohly být bezkontaktní čipové karty.

  • Expanze platebních karet v Česku autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/788/78757.jpg
  • Placení zboží na pokladně autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/377/37614.jpg