Česko dluží už přes bilion korun

Praha - Státní dluh České republiky překonal ke konci března 2009 jeden bilion korun. Od počátku roku se tak zvýšil o jednu miliardu na 1000,5 miliardy korun. Na každého Čecha nyní připadá více než 95 500 korun. Za posledních 12 měsíců stát zvýšil svoje zadlužení o více než 140 miliard korun, za rok 2008 pak státní dluh poskočil přibližně o107 miliard korun. V letošním roce si chce ministerstvo financí, které informaci dnes zveřejnilo, půjčit maximálně 148,4 miliardy korun.

Důvodem růstu dluhu jsou mimo jiné domácí emise státních dluhopisů od ledna do března v celkové výši 66 miliard korun. „Čistá emise státních dluhopisů za první čtvrtletí činila 17,5 miliardy korun,“ dodalo ministerstvo financí. Během čtvrtletí ministerstvo rovněž splatilo zbývající částky z 42. emise státních dluhopisů ve výši 37,9 miliardy korun. Zároveň úřad zpětně odkoupil dluhopisy za 10,6 miliardy korun.

Krátkodobý státní dluh během prvního čtvrtletí klesl o 5,5 procentního bodu na 11,2 procenta, čímž byla podle ministerstva udržena cílová hranice 20 procent. Průměrná splatnost státního dluhu stoupla ke konci března na 6,8 roku, ale pohybovala se v plánovaném intervalu mezi 5,5 roku až sedmi roky.

Státní dluh tvoří dluhy centrální vlády a vzniká především hromaděním schodků státního rozpočtu. Je financován pokladničními poukázkami, státními dluhopisy, přímými půjčkami nebo například úvěry od Evropské investiční banky.

Státní dluh spolu s dluhy zdravotních pojišťoven, mimorozpočtových fondů a místních rozpočtů vytváří takzvaný veřejný dluh. Ten je v současnosti podle analytiků ve srovnání s okolními zeměmi relativně nízký a stabilizovaný.

Vývoj českého státního dluhu
Zdroj: ČT24