Vláda se s ČSSD dohodla na opatřeních proti krizi, obsahují i šrotovné

Praha - Vláda se s ČSSD dohodla na opatřeních proti krizi. Dohoda obsahuje sedm návrhů, z nichž hned čtyři pocházejí z dílny sociálních demokratů. Patří mezi ně šrotovné ve výši 30 tisíc, na které by měl mít nárok každý, kdo vymění své auto starší deseti let za nové do pěti set tisíc korun. Dále ČSSD prosadila větší podpory v nezaměstnanosti, zvýšení slev na dani na dítě a přídavků na děti. Z vládních návrhů prošly slevy na sociálním pojištění pro zaměstnavatele, zrychlené odpisy a novela insolvenčního zákona.

„Šrotovné nezavedeme, připravíme ale rámec, aby ho vláda zavést mohla. Já budu tiše doufat, že se tak nestane,“ uvedl ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL). Dodal, že ČSSD podpoří vládní návrh na zrychlení odpisů, novelu insolvenčního zákona a slevu na sociálním pojištění, kterou původně odmítali. Vláda naopak „může projevit dobrou vůli“ na mírném zvýšení podpor v nezaměstnanosti, zvýší slevy na dítě a připraví pro případné zavedení šrotovného rámec.

Kompromis o opatřeních proti krizi:

  • Šrotovné
  • Větší podpora v nezaměstnanosti
  • Vyšší daňové slevy na děti
  • Vyšší přídavky na děti
  • Slevy na sociálním pojištění pro zaměstnavatele
  • Novela insolvenčního zákona
  • Zrychlené odpisy

Výše šrotovného byla stanovena na 30 tisíc korun na pořízení automobilu do hodnoty 500 tisíc korun. „Proti původnímu návrhu jsme zvýšili částku vypláceného šrotovného o 5000 korun, a naopak cena vozu, na který bude poskytnuta, bude o milion menší. Zůstává podmínka, že se majitel musí zbavit auta staršího deseti let,“ řekl serveru iDnes.cz stínový ministr financí Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Další návrhy chce ČSSD prosadit po volbách

Na návrh ČSSD dozná rozšíření podpora v nezaměstnanosti. Pro lidi do 50 let bude vyplácena šest měsíců, a to první dva měsíce ve výši 80 procent předchozího příjmu a ve zbylých čtyřech měsících 55 procent. Podmínkou je, že v předchozích 36 měsících byl nezaměstnaný alespoň 24 měsíců zaměstnán, dodal ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS). Obdobně se má o měsíc prodloužit vyplácení podpor v nezaměstnanosti i pro osoby do 55 let na devět měsíců a lidem nad 55 let na 12 měsíců.

Miroslav Kalousek, ministr financí:

„Ty nejhorší návrhy, které by opravdu poškodily makroekonomickou rovnováhu, jako snížení DPH z devíti na šest procent, třinácté důchody a podobné nápady (…) riziko těchto rozhodnutí bude eliminováno.“

Z iniciativy ČSSD by se měly zvýšit slevy na dani na dítě nad úroveň 11 tisíc korun a mírně mají být zvýšeny i přídavky na děti, a to ve všech věkových kategoriích o 50 korun. Podle Kalouska kompromisní dohoda zabrání přijetí jiných, destabilizujících návrhů ČSSD. Bohuslav Sobotka však říká: „Pokud jde o ty naše ostatní návrhy, jako je například placení první tří dnů nemocenské nebo zvýšení daňové progrese, s tím půjdeme do voleb do poslanecké sněmovny a v případě, že v říjnových volbách s tímto programem uspějeme, tak ho budeme realizovat počínaje listopadem letošního roku.“

Lubomír Lízal, ekonom Cerge-EI institutu v České televizi uvedl, že některá opatření jako například slevy na pojištění se dají hodnotit jako ekonomice prospěšné. Na druhé straně pak prý mezi návrhy figurují i předvolební lákadla na voliče, například šrotovné.

Vydáno pod