I nejúspěšnější investor světa tratí, teď přišel o nejlepší rating

Praha - Ani nejznámější investor a jeden z nejbohatších mužů planety Warren Buffett nezůstal ušetřen dopadů světové finanční krize. Poté co se jeho společnosti Berkshire Hathaway loni propadl zisk o 62 procent, snížila jí dnes jedna ze dvou předních ratingových agentur Moody's hodnocení, a to dokonce o dva stupně. Standard & Poor˙s, která s Moody's již řadu let soupeří o prvenství mezi ratingovými agenturami, navíc hrozí, že i ona by mohla hodnocení Berkshire Hathaway zhoršit.

Moody's zhoršila hodnocení Buffettovy firmy o dva stupně z dosavadní prestižní úrovně Aaa na Aa2. Své rozhodnutí zdůvodnila tím, že recese a ztráty z investic zmenšily schopnost společnosti financovat své potřeby. Výhled ratingu Berkhire je nyní stabilní. Znamená to, že Moody˙s v příštích 12 až 18 měsících s žádnou další změnou nepočítá.

Pro Moody's zhoršení ratingu Berkshire Hathaway znamená, že nyní již nejvyšším ratingem Aaa nehodnotí žádnou firmu, která působí ve finančním sektoru.

Rating Buffettovy firmy se hroutí jako domeček z karet. Před čtyřmi týdny ji zbavila nejvyššího ratingu AAA konkurenční agentura Fitch. Navíc upozornila na to, že firmu ohrožuje absence veřejně jmenovaného Buffettova následníka. Nejznámějšímu investorovi světa je totiž už 78 let.