Do karlovarské porcelánky se vrátí zaměstnanci

Nová Role (Karlovarsko) - Zkrachovalý podnik Karlovarský porcelán začne znovu vyrábět. Společnost Hengis, která se stane majitelem všech čtyř závodů porcelánky, chce rozjet výrobu již na začátku května. Předseda představenstva firmy Hengis Michal Bíman plánuje zaměstnat bývalé pracovníky podniku. Práci však může vrátit jen 400 z nich. V porcelánce přitom pracovalo 900 zaměstnanců.

Michal Bíman ale věří, že práci do konce roku získá až 600 lidí. „Pokud by se nám ale podařilo rozjet nové trhy a zakázky, pak budeme samozřejmě rádi, že bude třeba objem výroby navýšit. K tomu budou potřeba i noví lidé,„ podotkl Bíman. „V tuhle chvíli je to dobrá zpráva samozřejmě, protože lidi se určitě chtějí vrátit zpátky,“ řekla předsedkyně odborové organizace v Nové Roli Marcela Dubová.

Ani ve výrobě neplánuje firma Hengis nějaké větší inovace. „Jsou to kvalitní a tradiční výrobky. Nebudeme opouštět stávající výrobkovou linii,„ potvrdil Bíman. V Karlovarském porcelánu šla většina výrobků na export. V tom chce Bíman pokračovat, ale zároveň nastínil: „Český trh není vůbec zahrnován našimi výrobky. To je asi nová obchodní linie, které bychom se chtěli víc a víc věnovat.“

Bíman nechce prozradit cenu

Předseda představenstva nechce prozradit, kolik za Karlovarský porcelán firma Hingis zaplatí. „Řádově se jedná o desítky až stovky milionů korun," řekl Bíman. Podle informací deníku Mladá fronta DNES se jedná o 70 milionů korun. Částka však není konečná. Kupující podnik musí ještě finančně zajistit provozní náklady.

Společnost Hengis, jejíž dozorčí radu vede plzeňský fotbalový boss Miroslav Kříž, by ráda získala také poslední továrnu z impéria Karlovarského porcelánu Concordii, která používá značku Bernadotte.Továrna zaměstnává 220 lidí. „Concordii chceme. Minulý týden jsme podávali nabídku na její odkoupení,“ dodal Bíman. Hengis má slušné šance továrnu získat. O jejím prodeji by měli věřitelé rozhodnout v nejbližších dnech.