Zákazníci se učí měnit dodavatele elektřiny

Praha - Čím dál více lidí se blíže zajímá, kolik a komu platí své účty za elektřinu. Během března změnilo svého dodavatele téměř 4 700 zákazníků. Prosazují se zejména menší obchodníci s elektřinou na úkor zavedených velkých hráčů. V České republice nabízí elektřinu víc než šedesát firem a řada z nich chce konkurovat největším hráčům na trhu. Podle analytiků těží ze současných klesajících cen elektřiny, ale jejich dlouhodobé prosazení se na trhu bude problematické.

Trh je menším dodavatelům otevřený především na Moravě, kde v únoru zkrachovala společnost Moravia Energo miliardáře Tomáše Chrenka a dominantní dodavatel E.ON už letos zdražil o 16 procent. Situace se chystá využít například Centropol Energy, jejíž obchodní ředitel Lukáš Pokrupa tvrdí: „Domácnosti mají možnost ušetřit změnou dodavatele stokoruny až tísícikoruny za rok, u podnikatelů se tato úspora dá dosáhnout řádově desetitisíců, statisíců.“

E.ON si však hrozbu nových hráčů uvědomuje a přichází například s fixací ceny na příští rok a příští týden chce zákazníky seznámit s novou nabídkou slev. Zákazníci odcházejí i od největšího dodavatele na českém trhu, společnosti ČEZ. Spotřebitele odrazuje, že navzdory miliardovým ziskům neustále zdražuje.

Odborníci si ale nejsou jistí, zda mají menší hráči šanci konkurovat energetickým gigantům. „Banky jsou vůči těmto obchodníkům více opatrné, a zvláště po zkušenosti například s Moravia Energo. Budou v některých případech požadovat vyšší úroky či záruky,“ upozorňuje analytik Cyrrus Marek Hatlapatka.

Vydáno pod