Čína už drží téměř 2 biliony dolarů v devizových rezervách

Peking - Čínské devizové rezervy, které jsou již dnes nejvyšší na světě, i přes světovou ekonomickou krizi dále rostou. Čínské ministerstvo obchodu dnes také uvedlo, že stabilní růst rezerv bude pokračovat díky přílivu zahraničních investic a přebytku obchodní bilance. Za první čtvrtletí roku se devizové rezervy Číny zvýšily o 7,7 miliardy na 1,95 bilionu dolarů. Jde však o nejnižší čtvrtletní nárůst od druhého čtvrtletí 2001. Čína byla v minulosti mnohokrát obviňovaná, že rezervy akumuluje kontroverzním měnovým režimem, a způsobuje tak riziko ekonomické nestability.

Mluvčí ministerstva uvedl, že Čína využije rezervy na investice čínských podniků do velkých zahraničních projektů. Čínské firmy začaly výrazně investovat do přírodních zdrojů ve světě a v některých zemích tím vyvolaly obavy. Státní koncern vyrábějící hliník Chinalco například chystá investici do britsko-australského těžebního gigantu Rio Tinto v hodnotě 19,5 miliardy dolarů.

Ministerstvo předpokládá, že investice z Číny do zahraničí letos porostou rychle. Peking chystá nová opatření, aby malé a středně velké firmy v jejich zahraničních aktivitách povzbudil. Úřad dnes také uvedl, že přímé zahraniční investice do Číny v prvním čtvrtletí meziročně klesly o 20,6 procenta na 21,8 miliardy dolarů. Jen v březnu dosáhly 8,4 miliardy, a proti loňskému březnu se tak snížily o 9,5 procenta.

Čínský růst je historický nízký, přesto přes 6 procent

Čínská média dnes informovala o tom, že meziroční růst čínské ekonomiky se v prvním čtvrtletí zpomalil pod 6,8 procenta, a jeho míra tak byla nejnižší v dosavadních záznamech. Ty Čína začala shromažďovat od roku 1992. Ekonomové odhadují, že se růst čínské ekonomiky zpomalil na 6,3 procenta. Loni v listopadu tamní kabinet uvolnil na boj s krizí ve dvouletém plánu hospodářských stimulů 585 miliard dolarů, nyní se spekuluje o dalším balíčku.