Unie vrátí Česku z rozpočtu půl miliardy korun

Brusel - Evropská unie vrátí Česku příslušnou část neutracených peněz z neplánovaného přebytku loňského unijního rozpočtu, který je každoročně sestavován jako vyrovnaný. Přebytek činil 1,8 miliardy eur (více než 47 miliard korun). Česká státní pokladna se však na mimořádný příjem více než půl miliardy korun (20,7 milionu eur) moc těšit nemůže, peníze totiž nepůjdou přímo do ní, ale sníží se o ně již tradičně odvody Česka do pokladny Evropské unie.

Kladné saldo ve výši 1,8 miliardy eur představuje zhruba 1,5 procenta unijního rozpočtu, jehož celková výše činila 115,771 miliardy eur (více než tři biliony korun). Jedná se o vůbec nejnižší přebytek Evropské unie v historii, což je však na rozdíl od běžných státních rozpočtů bráno pozitivně. Ukazuje to totiž, že unijní úředníci sestavili rozpočet téměř vyrovnaně a nevytáhli z kapes členských států zbytečně mnoho finančních prostředků navíc.

Podle eurokomisařky pro rozpočet Dalii Grybauskaiteové je chvályhodné, že se unii daří utrácet téměř všechny peníze v době, kdy celým světem otřásá hospodářská krize. Připomněla, že výše přebytků se v posledních letech snížila o zhruba 90 procent. V roce 2001, kdy bylo kladné saldo historicky nejvyšší, činilo celkem 16 procent rozpočtu, tedy zhruba 15 miliard eur (asi 400 miliard korun).

Eurokomisařka pro rozpočet Dalia Grybauskaiteová:

„Každé euro zaplacené do rozpočtu EU se počítá a nízký přebytek loňského rozpočtu ukazuje, že finanční prostředky neleží ladem.“

Největší podíl z každoročního přebytku již tradičně získávají největší ekonomiky a zároveň největší přispěvatelé. Podíl se totiž počítá podle výše hrubého domácího produktu. Nejvíce tak získají Němci (356 milionů eur), Francouzi (280 milionů eur), Britové (270 milionů eur) a Italové (222 milionů eur). Nejméně naopak získá Malta, zhruba 800 tisíc eur, což představuje zhruba 22 milionů korun. Slovensko nazpět získá 9,1 milionu eur, tedy více než 245 milionů korun.