Kalousek: Česká ekonomika zřejmě příští rok neporoste ani o procento

Praha – Českou ekonomiku čeká v příštím roce výrazné zpomalení. Zatímco dosud počítalo ministerstvo financí s tím, že ekonomika v roce 2012 poroste o 2,5 procenta, tak podle nové prognózy to bude jen o procento. V Otázkách Václava Moravce to uvedl ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), podle kterého se Česko jako exportně orientovaná země bude potýkat se zpomalením ekonomiky v evropských zemích. Kompletní prognózu zveřejní ministerstvo financí v pondělí.

Kalousek zároveň varoval, že může být skutečný růst ještě horší, prognóza prý bude zatížena velmi silnými riziky směrem dolů: „Já se bohužel obávám, že můžeme jen těžko počítat s jednoročním růstem celý příští rok,“ dodal ministr financí. Podle něj vývoj ekonomiky do značné míry závisí na tom, jak se eurozóna vypořádá s problémy v bankovním sektoru. 

České banky sice vleklá finanční krize přímo nezasáhne, podle Kalouska se ale překlopí v krizi hospodářskou a ta českou ekonomiku, která je proexportně orientovaná, zasáhne velmi citelně. „Byl bych velice štastný, kdyby ekonomika rostla rychlostí jednoho procenta, ale obávám se, že tomu tak nebude. Lednová prognóza bude zřejmě opět výrazně horší než říjnová,“ dodal Kalousek. 

Reportáž Michaely Polákové (zdroj: ČT24)

Zítra zveřejní ministerstvo financí aktualizovanou prognózu, která už bude počítat s růstem jen o jedno procento a i ostatní makroekonomické indikátory budou odpovídajícím způsobem horší. Podle Kalouska ale nemá smysl předělávat státní rozpočet na příští rok, který počítá se schodkem 105 miliard korun, protože stejně není jisté, jak se opravdu bude ekonomika příští rok vyvíjet. 

Jestliže dosud počítalo ministerstvo financí s růstem o 2,5 procenta, tak bude v rozpočtu chybět zhruba 17–20 miliard korun. „My ted pracujeme na třech až čtyřech krizových scénářích, které mají být hotové do konce roku,“ uvedl v Otázkách Kalousek. Ty by měly připravit alternativy i pro případ, že Česko skončí v příštím roce v hluboké recesi.

Kalousek v souvislosti s předpokládaným propadem ekonomiky připustil možnost debaty o odložení startu důchodové reformy o rok na rok 2014. Jde o vznik takzvaného druhého pilíře, do kterého by si lidé mohli vyvést část peněz z průběžného pilíře za podmínky, že přispějí i ze svého. Kalousek ale současně zdůraznil, že vláda od reforem neustoupí, a trvá na tom, že
změnami v důchodovém systému jako celku objem peněz vzroste.

Schodky státních rozpočtů ČR
Zdroj: ČT24/ČR

Ještě v prvním čtvrtletí letošního roku se HDP mezičtvrtletně zvýšilo o 0,9 procenta, ve druhém čtvrtletí už to ale byla jen desetina procenta. V roce 2013 by ekonomika měla podle dosavadních odhadů ministerstva financí růst o 3,3 procenta a následně v roce 2014 stoupnout o 3,9 procenta. Česká národní banka pak pro příští rok očekává růst HDP o 2,2 procenta.