V Česku je nejlepším zaměstnavatelem Microsoft

Praha - Nejlepším zaměstnavatelem v České republice je mezi velkými společnostmi firma Microsoft. Vyplynulo to ze studie poradenské firmy Hewitt Associates. Na druhém místě skončil Vodafone a na třetím Tchibo. V loňském roce získal prvenství podnik 3M Česko. Do studie se přihlásilo 59 společností z různých odvětví. Výsledky odrážejí názory téměř 13 tisíc zaměstnanců, kteří dotazníky vyplnili. Jedinými kritérii pro umístění je podle organizátorů motivovanost zaměstnanců a shoda mezi slovy a činy v dané společnosti.

Generální ředitelka českého Microsoftu Jane Gilson si úspěch vysvětluje takto: „Začíná to tím, že musíme mít dobré služby a produkty. V Česku se nám opravdu daří zaměřovat se na týmovou práci.“

„Dotazníky probíhaly v průběhu ledna a února, tedy v době, kdy řada společností snižovala stavy. Je ale překvapivé, že se zvýšil počet motivovaných zaměstnanců o čtyři procenta na 52 procent,“ komentovala výsledky projektová manažerka studie Ludmila Novotná. Nárůst motivovanosti si ale vysvětluje tím, že se lidé o svá místa bojí a jsou tak k zaměstnavateli loajálnější.

Dalším překvapením je to, že u většiny zaměstnanců narostla spokojenost se mzdou. Platy přitom v poslední době stagnují nebo se dokonce snižují. Zaměstnanci jsou naopak nespokojeni se školeními. Nejlepší zaměstnavatelé mají o čtvrtinu více motivovaných zaměstnanců v porovnání s ostatními společnostmi na trhu.

Motivovanost firma Hewitt Associates charakterizuje tím, že zaměstnanci mají silnou vnitřní touhu pracovat pro firmu i v budoucnu, o firmě se před přáteli a klienty vyjadřují pozitivně a vynakládají mimořádnou snahu a nasazení, což přispívá k lepším výsledkům firmy.