Velká fúze českých zdravotních pojišťoven na spadnutí

Ostrava - Zdravotní pojišťovna Agel z impéria třineckého podnikatele Tomáše Chrenka se sloučí s Hutnickou zaměstnaneckou pojišťovnou. Rozhodly o tom správní rady obou institucí. Vznikne tak zdravotní pojišťovna, která se bude starat o více než 400 tisíc klientů, nejvíce na severní Moravě. Aby se mohla fúze uskutečnit, musí ji ještě schválit ministerstva zdravotnictví a financí. Pokud se tak stane, mohla by spojená instituce začít fungovat zhruba od poloviny letošního roku. Pracovat bude pod názvem Hutnická zaměstnanecká pojišťovna. Pro klienty Agelu a Hutnické pojišťovny se zatím nic nemění, to podstatné se dozví poštou. Stejně tak prý změnu nepocítí ani 280 zaměstnanců obou ústavů.

Podle dřívějších zpráv by Agel bez spojení se strategickým partnerem nepřežil. „Další samostatná existence pojišťovny je nereálná,“ vyplývá ze zprávy, kterou správní rada Agelu projednala už v březnu. Ředitel Agelu ale jakékoliv spekulace o problémech své pojišťovny popřel. Má prý na účtu přes 100 milionů a je zdravá.

Fúze, kterou obě strany označují za sňatek z rozumu, si prý vynutily jiné faktory. Jedním z nich je odklad plánované privatizace, druhým pak hospodářská krize, která se promítne do snížení příjmů ze zdravotního pojištění. „Pojišťovny se rozhodly předejít možným poblémům v budoucnosti,“ dodává Vladimír Mata, generální ředitel zdravotní pojišťovny Agel.

Chrenek jako věno dává celý svůj zdravotnický byznys

Předpokládané datum svatby je 1. červenec. Ženich Hutnická pojišťovna si nechá značku. Nevěsta Agel nabízí zázemí deseti nemocnic, šesti poliklinik i lékáren, jinými slovy celý zdravotnický byznys třineckého miliardáře Tomáše Chrenka.

Soukromí lékaři v regionu mají obavy, aby pojišťovna nezačala líp platit spřízněným ordinacím. Úřad na ochranu hospodářské soutěže si však ústy svého šéfa na dodržování antimonopolních pravidel posvítí i v tomto sektoru.

Milan Kubek, prezident České lékařské komory pro ČT:

Pojišťovnu Agel založil miliardář Chrenek loni v dubnu. Ještě v srpnu měla pouhých osm tisíc pojištěnců a hrozilo jí tak, že přijde o licenci. Do konce roku musela podle pravidel pro fungování zdravotních pojišťoven překročit hranici padesáti tisíc klientů. Díky štědrým bonusům nakonec uspěla. Aktuálně má kolem 60 tisíc pojištěnců.

Druhý účastník fúze - Hutnická zaměstnanecká pojišťovna - má za sebou mnohem delší historii. Vznikla v roce 1992 na žádost největších hutních a hutnicko-strojírenských podniků severomoravského regionu. Figurovaly mezi nimi například Třinecké železárny či Nová huť. S více než 340 tisíci pojištěnci je Hutnická zaměstnanecká pojišťovna největší regionální pojišťovnou v Česku. I po ohlášené fúzi zůstává největším hráčem na trhu Všeobecná zdravotní pojišťovna se 6 miliony klientů. Druhou příčku dále drží pojišťovna ministerstva vnitra, u ní je více než milion lidí.

  • Zdravotní pojišťovna Agel autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/809/80810.jpg
  • Milan Kubek autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/809/80808.jpg