Stavbě D47 ani pražského okruhu nedostatek peněz nehrozí, vláda si půjčí

Praha - Český stát si od Evropské investiční banky (EIB) půjčí dodatečných 8,35 miliardy korun na dopravní infrastrukturu. Takový plán schválila vláda v demisi na svém dnešním zasedání a na ministrech financí a dopravy teď je, aby formality půjčky s EIB dojednaly. Státní fond dopravní infrastruktury, který k financování dopravních staveb slouží, se potýká z propadem příjmů z důvodů reorganizace výdajové stránky státního rozpočtu a také následkem snížení spotřební a silniční daně.

„Diskuse o tom, že by musely být pozastaveny stavby D47 a pražského okruhu, jsou tak bezpředmětné,“ uvedl po jednání kabinetu ministr dopravy v demisi Petr Bendl. Právě o zpoždění těchto dvou staveb se v souvislosti s propadem příjmů Státního fondu dopravní infrastruktury nejčastěji hovoří.

Fond měl ze státního rozpočtu původně dostat 45 miliard korun. Část peněz si ale při jednání o rozpočtu rozebrala jiná ministerstva, takže fond nakonec má letos dostat od státu zhruba 36 miliard. Fondu navíc ubývají peníze v důsledku krize. Mýtné se propadlo ve čtvrtletí meziročně o 16 procent, příjmy fondu ze spotřební a silniční daně klesly o 13 procent. Pokud bude vývoj takto pokračovat, očekává fond ke konci roku pokles příjmů z daní a mýtného v celkové výši 3,3 miliardy korun.