Odpisy vynucené krizí mohou dosáhnout až 4,1 bilionu dolarů

Washington - Celkové odpisy takzvaného toxického dluhu bank a finančních institucí ve Spojených státech, Evropě a Japonsku mohou dosáhnout až 4,1 bilionu amerických dolarů (85,6 bilionu korun). Uvedl to dnes Mezinárodní měnový fond, který poprvé od začátku finanční krize v roce 2007 do svých odhadů úvěrových ztrát zahrnul i dluh z Japonska a Evropy.

Podle zprávy o globální finanční stabilitě budou banky potřebovat více kapitálu, aby se jim podařilo vyrovnat se s odpisy a obnovit důvěru investorů ve finanční systém. „Pro finanční trhy bude zásadní, jak vážně nové odhady IMF vezmou. Pokud by se jimi řídily, mohla by nastat nová vlna nedůvěry ve finanční instituce, projevující se propadem akciových trhů,“ uvedl analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Doposud banky na celém světě navýšily kapitál o zhruba 900 miliard dolarů, z toho kolem poloviny jsou peníze získané prostřednictvím záchranných úvěrů od vlád.

Odpisy finančních institucí v USA kvůli globální krizi by měly činit 2,7 bilionu dolarů. To je dvojnásobek ve srovnání s odhadem, který Mezinárodní měnový fond zveřejnil před šesti měsíci. Americké banky podle MMF doposud odepsaly majetek za zhruba 510 milionů dolarů a v příštích dvou letech odepíší dalších 550 miliard dolarů. Banky v eurozóně odepíší až 750 miliard dolarů.

Fond však také poznamenal, že celková výše úvěrových ztrát by mohla být nižší, pokud se vládám podaří přijít s rozhodnými a dobře cílenými akcemi. Banky po celém světě by se v roce 2010 měly vracet do zisku. Finančním institucím tak zřejmě bude trvat oživení stejnou dobu jako v období Velké hospodářské krize.