Evropští ministři jednají v Mariánských Lázních o dotacích pro regiony

Praha - V Mariánských Lázních dnes oficiálně začíná dvoudenní neformální setkání ministrů regionálního rozvoje zemí Evropské unie. Za předsednickou zemi své kolegy hostí ministr pro místní rozvoj Cyril Svoboda. Hlavním tématem pro jednání zástupců evropské sedmadvacítky bude politika soudržnosti (též kohezní politika) Evropské unie, ministři budou mluvit o sociální politice a pravidlech pro rozdělování evropských peněz po roce 2013, kdy skončí současné rozpočtové období unie. Výsledky jednání však zřejmě poznamená nízká účast ministrů, dorazilo jich jen sedm. Ostatní poslali své náměstky a zástupce.

Cílem politiky soudržnosti je vyrovnávat rozdíly mezi jednotlivými evropskými regiony. Kohezní politika přitom zabírá více než třetinu evropského rozpočtu. Svoboda přiznává, že jednotlivé členské státy jsou v otázce dotací pro regiony rozděleny na chudší a bohatší. „Každý myslí nejdřív na sebe, takže se někdy stává, že ty bohaté země říkají, že peníze mají jít především do bohatých regionů. Někteří zase říkají, že peníze mají jít pouze do chudých zemí, to znamená, abychom byli vyloučeni i my jako Česká republika,“ popsal situaci před jednáním.

Podle Svobody nemá být systém nastaven tak, aby bohaté státy sedmadvacítky přispívaly na rozvoj těch chudších. „Celá Evropská unie má přispívat na méně rozvinuté regiony. Přispíváme všichni, jde to i z našich peněz,“ zdůraznil ministr.

Peníze jen pro bohaté?

Svoboda odmítl i názor, se kterým před časem přišel například pražský primátor Pavel Bém. Podle něj by EU měla naopak přispívat spíše bohatým regionům, protože právě ty jsou motorem ekonomického růstu. „V nejrozvinutějších regionech peníze jsou. Je potřeba dostat peníze tam, kde jsou třeba malé a střední podniky a kde je potřeba, obzvláště teď, tváří v tvář hospodářské krizi, oživit podnikání,“ míní.

Cyril Svoboda (KDU-ČSL), ministr pro místní rozvoj v demisi:

„Každý myslí nejdřív na sebe, takže se někdy stává, že bohaté země říkají, že peníze mají jít především do bohatých regionů. Někteří zase říkají, že peníze mají jít pouze do chudých zemí, to znamená, abychom byli vyloučeni i my jako Česká republika.“

Současný systém umožňuje čerpaní dotací z kohezních fondů regionům, které nedosahují 75 procent hrubého domácího produktu na obyvatele EU. V případě Česka tak mají nárok na evropský příspěvek všechny regiony s výjimkou Prahy.

Pád vlády poznamenal účast - přijelo jen sedm evropských ministrů

Dnešní neformální schůzku zřejmě poznamenaly turbulence na české politické scéně. Na ministerské úrovni se jí totiž zúčasní jen sedm ze sedmadvaceti členských států unie. Většinu delegátů ostatních zemí tvoří jen náměstci a další vysocí úředníci. „Máme to jako na orloji. Střídáme tady ministry, ale mně se to zdá celé ubohé a je to šílená ostuda,“ řekl k tomu Svoboda.

Eurokomisařka pro regionální politiku Danuta Hübnerová, která má v Mariánských Lázních prezentovat pohled Evropské komise na politiku soudržnosti, to ale jako takový trapas nevidí. „Na každé radě jsou buď ministři, nebo jejich náměstci. Velice často se stává, že ministři nemohou sami přijet,“ podtrhla v rozhovoru pro Českou televizi. Konkrétní cíle lze prý vytyčit, i když ministři nejdůležitějších zemí unie na setkání chybí. Dostačující je, že jsou zastoupeny všechny země.

Ministeriáda spustila diskusi o osudu Císařských lázní

Politici se na mariánskolázeňskou ministeriádu začali sjíždět již včera odpoledne. Po příletu do Karlových Varů si prohlédli podzemí Vřídla a Císařské lázně. Právě tento historický objekt se také stal tématem pro diskusi na karlovarském hejtmanství.

Hejtman Josef Novotný se snaží přesvědčit město o další dotace do historické budovy s tím, že by se v budoucnu mohlo stát sídlem některé z evropských institucí. To však skepticky vidí i Cyril Svoboda: „Že by tady sídlila nějaká instituce, není moc reálné. Člověk si sice má klást velké cíle, ale Česká republika by napřed musela uspět v boji o to mít na svém území vůbec nějaký evropský úřad.“

  • Eurokomisařka pro regionální politiku Danuta Hübnerová na jednání v Mariánských Lázních autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/820/81940.jpg
  • Cyril Svoboda autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/818/81787.jpg
Vydáno pod