Čína euru pomůže, dál bude nakupovat dluhopisy

Peking – Šéf záchranného fondu eurozóny EFSF Klaus Regling počítá, že Čína bude pokračovat v nákupu obligací vydávaných fondem. Neočekává však rychlou dohodu s Čínou o její podpoře při řešení dluhové krize v eurozóně. Skupina států s jednotnou evropskou měnou chce investorům nabídnout pojištění na určité dluhopisy a pak také zřídit speciální fond, do kterého by mohly investovat právě země, jako je Čína.

„Čínské rezervy v zahraničních měnách rostou každý měsíc a je proto potřeba je investovat. Čínské úřady hledají atraktivní, solidní a bezpečné investiční příležitosti. Dluhopisy Evropského záchranného fondu patřily v minulosti podle čínské strany do této kategorie a já proto věřím, že budeme moci spolupracovat,“ prohlásil dnes Regling v Pekingu.

Vláda asijské velmoci už teď vlastní dluhopisy evropského fondu v hodnotě několika stovek milionů eur. Rezervy v zahraničních měnách má ve výši zhruba 3 200 miliard dolarů, zhruba čtvrtina tohoto balíku je přitom v eurech.

Pomoc euru pomůže Pekingu posílit vliv

Evropská unie je největším obchodním partnerem Číny, z čehož plyne i zájem Pekingu na tom, aby se Evropa z nynější krize vzpamatovala. Navíc účast na pomoci Evropě by mohla pomoci Číně splnit její cíl, získat vedoucí úlohu v řízení globálních financí. Možná role Číny v Evropě a náznaky, že Peking by výměnou za pomoc mohl chtít politické ústupky, však vyvolaly mezi některými Evropany znepokojení. 

Dolar versus jüan
Zdroj: Getty Images

Podle deníku Finacial Times by mohla Čína hrát v záchranném fondu eurozóny klíčovou roli. Regling proto Peking uklidňoval, že řecký scénář se už nebude opakovat. „To, jak jednáme s Řeckem a jak se k němu chovají soukromí věřitelé, je zcela výjimečné. V žádné jiné zemi už to tak nebude. A nebude to ani potřeba,“ ujišťoval své čínské partnery šéf záchranného fondu den poté, co se evropští představitelé dohodli na plánu boje s dluhovou krizí.

Lídři 17 zemí eurozóny vyjednali posílení EFSF, který má v současnosti úvěrovou kapacitu 440 miliard eur (zhruba 11 bilionů Kč). Jedním z nástrojů k tomu má být nabídka investorům na pojištění dluhopisů problémových zemí, jako jsou Itálie a Španělsko, druhým pak vznik speciálního fondu, do něhož by mohly investovat právě i země jako Čína.

Číňané mají o záchranu evropského kontinentu zájem

Regling odmítl uvést, kolik by Peking mohl fondu poskytnout, dodal však, že Čína potřebuje bezpečné zahraniční investice a obligace fondu podporovaného vládami eurozóny mají nejvyšší úvěrové hodnocení. 

Klaus Regling na návštěvě v Pekingu (zdroj: ČT24)

Představitelé Číny již dříve vyjádřili solidárnost a slíbili podpořit Evropu. Zatím však pouze uvedli, že budou pokračovat ve svých obchodech v regionu, kupují evropské zboží a část přebytku z obchodu Čína investovala do nejbezpečnějších evropských vládních obligací. Podle Reglinga čínští a další asijští investoři koupili zhruba 40 procent obligací vydaných EFSF od jeho vzniku v květnu 2010. Odmítl však poskytnout bližší detaily, včetně toho, jak velký podíl na tom má Peking. EFSF zatím ze dvou prodejů obligací získal osm miliard eur.

Vydáno pod